Snelwegverhalen

16-01-2012 (15:28) - Publicaties

Dagelijks maken honderdduizenden mensen gebruik van de snelweg. Hiermee rijden ze onbewust over het grootste monumentale bouwwerk van Nederland. Toch wordt de snelweg niet tot het Nederlandse cultureel erfgoed gerekend, zoals dat bij de Deltawerken wel het geval is.
 
Snelwegverhalen laat zien hoe er rondom de snelweg een typisch Nederlandse ’streek’ is ontstaan van parkeerplaatsen, bedrijventerreinen, wegrestaurants, ecoducten en factory-outlets. Door de gastronomie, de geschiedenis en de folklore van de snelweg aan een kritisch onderzoek te onderwerpen ontstaat er een divers en gelaagd beeld van plekken die doorgaans te alledaags worden gevonden om er goed naar te kijken. 
 
Snelwegverhalen is een reisgids, cultuurkritiek en schelmenroman ineen, en onderzoekt de betekenis van de snelweg met betrekking tot Nederland. Het biedt een verslag van een dertig dagen durende snelwegexpeditie en bevat portretten van snelwegbewoners, tips hoe te overleven op de snelweg, en een uitgebreide verzameling van typische snelwegstreekproducten zoals kaas op een stokje, appelpartjes en de koffiebal.
 
‘Snelwegverhalen’, Melle Smets, Bram Esser, Designed by Pier Taylor, 010 Publishers, 496 pagina’s, ISBN 978 90 6450 755 7, 29.50 euro