Architectuurcentrum Amsterdam viert 30-jarig jubileum met expositie

28-09-2016 (09:54) - Creatie

In 2016 viert Architectuurcentrum Amsterdam zijn dertigjarig jubileum. Voor het architectuurcentrum een mooie gelegenheid om met de expositie 'Van Stopera tot A'DAM Toren - 30 jaar Amsterdam verbeeld' terug te kijken naar de ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen die de stad heeft doorgemaakt. 
 
De expositie licht voor elk jaar vanaf het oprichtingsjaar 1986 tot en met 2016 een belangrijke gebeurtenis of gebouw uit. Dertig iconen worden verbeeld aan de hand van bijzondere maquettes, foto's, video's, posters en uniek archiefmateriaal. Vrijdagmiddag 7 oktober om 16:30 vindt de feestelijke opening plaats van de expositie aan de Prins Hendrikkade 600 door de hoofdredacteur van Het Parool, Ronald Ockhuysen.
 
XXX
Speciaal voor dit jubileum werd het gebouw van Architectuurcentrum Amsterdam in een feestelijke jasje gestoken. Ontwerper Yvo Sprey ontwierp drie grote X'en die staan voor dertig jaar Architectuurcentrum Amsterdam en voor de stad Amsterdam. Daarnaast versiert een verzameling van iconische gebouwen de gevel aan de Prins Hendrikkade.
 
Reis
De expositie neemt de bezoeker mee op reis langs 30 jaar Amsterdam. Belangrijke gebouwen en gebeurtenissen passeren de revue, bijvoorbeeld de Stopera, de Noord/Zuidlijn, de Zuidas, het referendum over Ijburg, het Rijksmuseum en de A’DAM Toren.