City dressing in boekformaat: What You See Is What You Get

18-10-2016 (10:39) - Creatie

Al 25 jaar maken Madje Vollaers en Pascal Zwart furore als city dressers. Dit doen ze onder de naam Studio VollaersZwart. Hun beste werk is gebundeld en wordt in boekvorm uitgebracht. Ter ere van deze bijzondere aangelegenheid wordt het oeuvre van de kunstenaars gepresenteerd in Galerie VIVID.
 
Ze toverden het hoogste gebouw van Nederland om tot sprookjesachtige sterrenhemel. Maakten van de Amsterdamse binnenstad een abstract schilderij ter ere van het koninklijk huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima. En dompelden half Rotterdam onder in een paarse waas van stickers. Volgend jaar kleden ze de stad Den Haag aan in het kader van het 'Mondriaan to Dutch Design 2017'-jaar. Zomaar een greep uit het oeuvre van Studio VollaersZwart. Ze vermengen architectuur, beeldhouwkunst, mode en vormgeving. De nieuwe en unieke kunstvorm die dat oplevert, is zowel spektakel als communicatie. Een visueel scenario dat de urbane omgeving transformeert, waardoor we de stad anders zien, voelen en onthouden.
 
In het boek City Dressing: What You See Is What You Get is het werk van het duo te zien aan de hand van vijftig projecten in binnen- en buitenland. De lezer maakt kennis met de geschiedenis van de studio, die is afgezet tegen de culturele, maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in die periode. Ahmed Aboutaleb over Studio VollaersZwart: ‘De kunstenaars gebruikten de stad keer op keer als hun uitvergrote canvas. Ze hebben haar echt aangekleed, een make-over gegeven die iedereen verraste en die bezoekers en inwoners van Rotterdam met andere ogen naar de stad liet kijken. City dressing zoals Studio VollaersZwart het heeft uitgevonden en uitgevoerd, is enorm belangrijk geweest voor het zichtbaar maken van Rotterdam.'
 
De presentatie in Galerie VIVID duurt van 28 tot 30 oktober. Bij de opening (van 17.00 tot 19.00) wordt het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Benno Tempel.