Van 30.000 gulden naar 30 miljoen euro: Staatsloterij bestaat 295 jaar

30-08-2021 (11:30) - Economisch

Staatsloterij bestaat 295 jaar. Dit is een mijlpaal waar de oudste loterij van Nederland – en een van de oudste ter wereld – dit jaar extra bij stilstaat. Dat doet ze onder meer met een jubileumvideo waarin de afgelopen drie eeuwen in beeld zijn gebracht, online games, acties in de winkels en de uitreiking van extra prijzen, zoals een luxe ballonvaart voor acht personen.

De historie begon in 1726. Toen werd de eerste trekking verricht voor de Generaliteitsloterij, de voorloper van de Staatsloterij. De hoofdprijs was toen 30.000 gulden. Sindsdien is de Staatsloterij uitgegroeid tot een begrip voor Nederlanders. De allereerste trekkingen van de Generaliteitsloterij vonden plaats in de Ridderzaal. Het gaf  het belang aan dat de overheid hechtte aan de nationale loterij. Die zorgde niet alleen voor extra staatsinkomsten, maar was het legale antwoord op de vele illegale aanbieders van loterijen in die tijd.
 

Naamswijzigingen

Wat door de jaren heen wel veranderde was de naam. Wat begon als de Generaliteitsloterij werd in 1806 de Koninklijke Hollandsche Loterij. Zes jaar later werd het zelfs de Keizerlijke Hollandsche Loterij, nadat Napoleon Bonaparte zijn keizerlijke goedkeuring verleende. Na het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden in 1814 besloot koning Willem I de naam te wijzigen in Koninklijke Nederlandsche Loterij, wat in 1848 de Nederlandsche Staatsloterij werd. De loterij viel vanaf dat moment direct onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën. De verschillende namen deden niets af aan de populariteit van het spel in Nederland. De Staatsloterij inspireerde zelfs Vincent van Gogh om er een schilderij aan te wijden; in 1882 schilderde hij een tafereel van geduldig wachtende mensen bij het loterijkantoor in Den Haag, die in de rij stonden om een Staatslot te kopen. 

Bureaus

Media

Marketing