Moreel investeren: steun in de rug voor wereldverbeteraars

Moreel investeren: steun in de rug voor wereldverbeteraars

09-04-2024 (11:55) - Lifestyle

Stop met je goedbetaalde Zuidas-baan en ga wereldproblemen oplossen! Rutger Bregmans oproep tot morele ambitie is aan Nick en Tamar van Heesewijk (neef en nicht) niet besteed. Zij ruilden hun goede baan een paar jaar geleden al in voor hun groene beleggingsplatform Corekees, waarmee ze de wereld een stukje groener maken. Het platform is een succes. Om nog meer van de grote en groene ambities waar te maken, geeft Corekees nu aandelen uit.

Bregman schrijft op LinkedIn dat we moeten ‘streven naar een wereld waarin de grootste talenten aan de belangrijkste problemen werken, in plaats van dat ze worden opgeslokt door (…) het bankwezen, de bedrijfsadvocatuur en de grote consultancybureaus’.

Nick en Tamar zijn schoolvoorbeelden van jonge slimmeriken die hun capaciteiten inzetten om de wereld te verbeteren. Maar je kan nog zoveel plannen hebben; zonder voldoende financiële armkracht wordt het moeilijk. Om op nog grotere schaal het verschil te maken, is volgens het duo meer groeikapitaal nodig. Daarom halen ze via een aandelenronde geld op, dat gebruikt wordt om Corekees verder te laten groeien via meer- en grotere projecten.
Bewezen verdiensten: Impact én rendement

Nieuwe mede-eigenaren van Corekees worden niet alleen onderdeel van een beweging die de wereld beter maakt: het is naar verwachting ook een goede investering. Het platform groeide de afgelopen 2 jaar jaarlijks gemiddeld met 200 procent: de geschatte waarde steeg in drie jaar tijd van 1 naar 5 miljoen euro. Ook de groene projecten van Corekees zijn commercieel zeer succesvol.

Morele ambitie tonen kan dus heel eenvoudig zijn: niet iedereen hoeft een groene start-up te beginnen of voor een goed doel te werken. ‘Je kan veel geld verdienen in de financiële sector én een positieve impact hebben als mede-eigenaar van een zeer winstgevend groen investeringsplatform’, legt Nick uit. Voor hij Corekees startte had hij zelf marketingfuncties bij grote commerciële bedrijven. ‘Niet iedereen hoeft de stap te zetten die ik zette; door moreel te investeren geef je diegene die wel hun baan opzegden een steuntje in de rug.’

Transparant; tastbaar; tegen greenwashing

Beleggen in groene fondsen en -investeringsplatformen is vaak troebel: je weet niet exact waar het geld naartoe gaat. Bovendien blijkt uit mediaberichten en onderzoek van ASN Bank dat zulke partijen vaak tóch investeren in de fossiele industrie.

Corekees doet aan investeerders de belofte van de drie T’s: het platform is transparant, de investeringen zijn tastbaar en Corekees zet zich in tegen greenwashing. Je koopt bijvoorbeeld één bamboeboom voor een herbebossingsproject in de Portugal, waarbij Corekees zich committeert aan streng toezicht en een transparante rapportage aan de investeerders.

Investeerders kunnen tot en met 12 april aandeelhouder worden vanaf 2500 euro via crowdfundingsplatform Seedblink. ?Bij de volgende investeringsronde (naar verwachting over 2-3 jaar) kunnen aandelen weer doorverkocht worden. Tot nog toe werd ruim 200.000 euro opgehaald.

?Corekees-investeerder Erik van Berkel: ‘Het is een inspirerend bedrijf met concrete, begrijpelijke en groene projecten. Dankzij de groei en ontwikkeling die Corekees de afgelopen jaren liet zien, investeer ik met veel vertrouwen in deze scale-up.’