Ster waarschuwt voor lagere bijdrage in de toekomst

Ster waarschuwt voor lagere bijdrage in de toekomst

30-04-2024 (10:02) - Media

Ster realiseerde in 2023 een bijdrage van 201 miljoen euro voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met de verkoop van advertentieruimte op de kanalen van de landelijke publieke omroep. Het bedrag is 26,1 miljoen euro meer dan het ministerie had begroot. Maar Ster waarschuwt: voor het handhaven van deze bijdrage in de toekomst, is verandering noodzakelijk.

Ster draagt al decennialang gemiddeld 200 miljoen euro per jaar af aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarmee de kwaliteit van de publieke omroep gewaarborgd wordt. Sinds de beperkingen van voormalig minister Slob, waaronder het beperken van de verkoop van online reclameruimte bij de publieke omroep, staat deze bijdrage echter onder druk.

Frank Volmer, algemeen directeur van Ster: ‘We zien dat de lineaire kijk- en luistertijd daalt en kunnen dat door de maatregelen van Slob niet compenseren met de groei van online mediagebruik. Als dit niet verandert, zal afgelopen jaar naar verwachting het laatste jaar zijn dat Ster een bedrag boven de 200 miljoen euro kan afdragen en zal de omzet op termijn dalen naar 150 miljoen euro. Terwijl we op termijn 250 miljoen kunnen afdragen als de maatregelen van Slob worden teruggedraaid en we de mogelijkheden binnen wet- en regelgeving volledig benutten. Een belangrijke som geld in een tijd van economische uitdagingen.’

Het terugdraaien van de maatregelen van oud-minister Slob zou niet alleen betekenen dat de publieke omroep op een stabiele – en aanzienlijk hogere – bijdrage kan rekenen, ongeacht en onafhankelijk van wisselingen in de politiek, maar ook dat talloze organisaties reclame bij Ster kunnen blijven inzetten om hun (maatschappelijke) doelen te verwezenlijken.

Een compleet overzicht van de jaarcijfers van Ster, een uitgebreid verslag van het bestuur en een verslag van de raad van toezicht, vind je hier.

 


Bureaus

Marketing

Economisch