Op welk moment schakel je deskundige hulp in bij wanbetalers?

18-10-2023 (09:00) - Economisch

Elke ondernemer krijgt vroeg of laat een keer met wanbetalers te maken. In sommige gevallen loopt dit gelukkig met een sisser af. Dan zijn er slechts een of twee betalingsherinneringen nodig om het probleem op te lossen. Maar wat als dat ook geen effect heeft? Als je alles hebt geprobeerd om de situatie professioneel en vriendelijk op te lossen, dan heb je geen andere keus dan een deskundige in te schakelen. Maar wanneer besluit je dat het moment daar is? Wanneer is een incassobureau inschakelen een goed idee? En kies je dan voor een incasso advocaat of een incassobureau? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om de juiste beslissing te maken.

Afweging maken

Het moment waarop je deskundige hulp inschakelt kan per situatie verschillen. Dit hangt ook af van de communicatie met de klant. Zolang de klant goed communiceert en ook goede redenen heeft om later te betalen, dan zou je het nog even af kunnen wachten. Wel is het dan belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt en dat er eventueel wel al gedeeltelijk een betaling wordt verricht. Als er echter helemaal geen communicatie meer is en er niet wordt gereageerd op de talloze betalingsherinneringen, dan ben je sneller geneigd om stappen te ondernemen.

Ook is het belangrijk om met andere factoren rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de factuur. Als het om vijftig euro gaat, dan is het heel vervelend als de betaling niet wordt verricht. Het kost echter vaak meer om hier een deskundige voor in te schakelen. Vraag jezelf dan af of dit de moeite waard is.

Op zoek naar een incassobureau of in incasso advocaat

Vervolgens is het verstandig om op zoek te gaan naar een incassobureau of incasso advocaat. Ga hierbij op zoek naar een deskundige bij jou in de buurt. Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel incassobureaus te vinden, dus het is wel belangrijk dat je ze een beetje kritisch benadert. Houd vooral rekening met de bijkomende kosten. Hoeveel wordt er gerekend voor zijn diensten? Het moet wel rendabel zijn ten opzichte van de hoogte van de factuur.

Wist je dat er tegenwoordig ook veel bedrijven zijn die werken volgens een ‘no cure, no pay’ principe? Hierbij hoef je enkel de gemaakte kosten te betalen als de zaak ook daadwerkelijk wordt opgelost. Zo beschik je over meer zekerheid dat je je niet in onnodige extra kosten stort.

Verschil tussen incassobureau en incasso advocaat

Maar waar kies je voor? Een incassobureau of een incasso advocaat? Wat is nu eigenlijk het verschil?

In principe kan iedereen een eigen incassobureau starten. Hier zitten geen speciale regels aan verbonden. Een advocaat mag je echter niet zomaar worden. Dit betekent ook dat hij over stevigere middelen beschikt om de debiteur onder druk te zetten. Zo is hij in staat om beslag te leggen op spullen of faillissement aan te vragen. Daarnaast kan een incasso advocaat gerechtelijke procedures aanspannen bij facturen boven de 25.000 euro. Dat mag een incassobureau niet.
 


Bureaus

Media

Marketing