Online tv-kijktijd onderzocht

06-08-2012 (08:25) - Media

SKO rapporteert inmiddels vier jaar in samenwerking met STIR over het online kijkgedrag van de totale Nederlandse bevolking en in verschillende doelgroepen. Innovaties in de meting maken het nu ook mogelijk om te rapporteren over online afspeelduur en online kijkdichtheid van televisieprogramma’s.
 
Online kijkdichtheid is voor het eerst te berekenen. Relatief hoge scores voor de doelgroep 13-19, bescheiden scores voor de Nederlander van 13 jaar en ouder. 1 op de 4 Nederlanders van 13 jaar en ouder (24,6%) kijkt minstens één keer per maand online een TV-programma terug. De groei in bereik van WEB-TV vlakt af in 2012.
 
Het bereik van uitgesteld kijken via de televisie (UGK) groeit in 2012 harder dan online terugkijken (bereik UGK groeit van 33,4% naar 44,1%). De gemiddelde Nederlander kijkt zo’n minuut per dag online naar TV-programma’s. Tegen vijf minuten uitgesteld kijken via de televisie per dag.
 
Nederlanders van 13 jaar en ouder besteden gemiddeld één minuut per dag online aan het terugkijken van hele TV-programma’s. Via de TV wordt per dag vijf minuten uitgesteld gekeken. In beide gevallen bescheiden getallen, maar met verschillen op doelgroepniveau.
 
Omdat online kijktijd nu beschikbaar is, kan ook de online kijkdichtheid worden berekend. Deze is nog laag voor veel programma’s en sommige programmatitels zijn nog helemaal niet online beschikbaar. Wel is duidelijk te zien is dat er op titelniveau grote verschillen zijn. Zo wordt Goede Tijden Slechte Tijden vooral online teruggekeken en minder via de televisie. Een programma als TheVoice Kids wordt juist meer via het televisietoestel teruggekeken dan online. Het kijkgedrag verschilt wel sterk per doelgroep. In de cijfers is te zien dat de doelgroep 13-19 de heavy users van online televisiecontent zijn.
 

 


SKO/STIR

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.
RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch