Elke twee jaar een nieuwe telefoon: waarom dat niet duurzaam is

20-07-2023 (16:43) - Lifestyle

Het is een bekend fenomeen in de wereld van mobiele telefonie: elke twee jaar een nieuwe telefoon aanschaffen. Dit wordt in de hand gewerkt door telefoonabonnementen waarbij je een toestel afbetaalt via je maandelijkse abonnementskosten, waardoor het lijkt alsof je telkens wanneer de looptijd van je abonnement voorbij is je een gratis nieuwe telefoon mag uitzoeken. Daarnaast wordt dit gedrag in de hand gewerkt door smartphoneproducenten die maar nieuwe modellen blijven uitbrengen en hun smartphones maar enkele jaren ondersteunen met updates, terwijl ze technisch gezien langer mee zouden moeten kunnen. Het is belangrijk om te beseffen dat de gewoonte van elke twee jaar een nieuwe telefoon niet duurzaam is. We bespreken enkele redenen waarom het regelmatig vervangen van je telefoon niet bijdraagt aan een duurzame wereld.

Toenemend elektronisch afval

Het regelmatig aanschaffen van nieuwe telefoons leidt tot een aanzienlijke toename van elektronisch afval. Er komen immers steeds meer smartphones in omloop en die worden lang niet allemaal gebruikt, omdat er veel als te oud beschouwd worden en afgedankt worden. Telefoons bevatten materialen zoals metalen, plastic en elektronische componenten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze niet op de juiste manier worden afgevoerd of gerecycled. Door je huidige telefoon langer te gebruiken door te kiezen voor een sim only abonnement in plaats van een nieuw telefoonabonnement met toestel, verminder je de hoeveelheid elektronisch afval die wordt gegenereerd.

Hoge milieu-impact van productie

De productie van nieuwe telefoons heeft daarnaast ook een aanzienlijke milieu-impact. Het produceren van een nieuwe telefoon kost veel energie en vereist het gebruik van schaarse hulpbronnen. Denk aan de energie die nodig is voor de productie en het delven en gebruik van grondstoffen zoals metalen plus de productie van plastic. Daarnaast is er nog het transport en de distributie van nieuwe telefoons. Door je eigen telefoon langer te gebruiken en voor sim only te kiezen, draag je bij aan het verminderen van het energie- en hulpbronnenverbruik dat gepaard gaat met de productie van nieuwe telefoons.

Negatieve sociale impact

Duurzaamheid gaat ook over mensen, en het is goed om te beseffen dat de drang om regelmatig een nieuwe telefoon te kopen ook een sociale impact heeft. Het legt immers druk op producenten om steeds nieuwe modellen te introduceren en stimuleert een wegwerpcultuur. De hoge druk bij smartphoneproducenten kan leiden tot uitbuiting van arbeiders, slechte werkomstandigheden en sociale ongelijkheid in de toeleveringsketen.

Door bewust te kiezen voor een langere levensduur van je telefoon en minder vaak een nieuwe telefoon aan te schaffen, kun je een positieve bijdrage leveren aan een meer duurzame en ethische benadering van mobiele telefonie. Het is een kleine stap die kan bijdragen aan een grotere verandering richting een duurzamere toekomst. In de praktijk kun je dit dus doen door te kiezen voor een sim only abonnement wanneer je huidige telefoonabonnement met toestel is afgelopen, zodat je je huidige telefoon gewoon nog wat langer blijft gebruiken. Wanneer je dan alsnog écht toe bent aan een nieuwe smartphone, kun je die ook gewoon ‘los’ kopen, want dan ben je vaak als je goed zoekt naar de juiste aanbieding nog een paar tientjes goedkoper uit ook. Dan moet je wel in één keer afrekenen, maar dat geeft je ook meteen een notie van hoeveel geld een smartphone eigenlijk kost