Agenda


New European Ensemble

Tien nieuwe salons met literatuur, poëzie en muziek - Event

New European Ensemble
di 18 september 2018 t/m wo 19 juni 2019 - Sinds 2013 presenteert het New European Ensemble uit Den Haag iedere maand een literaire salon in Theater Branoul en Ostade Amsterdam (vanaf oktober bekend als CC Amstel). Artistiek leider van het Ensemble Emlyn Stam produceert elke maand een speciaal programma met lezingen en live muziek.
Lees verder »

Tegen Vergeten

Hoe bewaren en delen we het erfgoed van Nederlands ontwerp? - Tentoonstelling

Tegen Vergeten
vr 19 oktober 2018 t/m zo 10 maart 2019 - Het Nieuwe Instituut stelt in het publieksprogramma van dit najaar het ‘geheugen’ van de ontwerpdisciplines centraal. Drie verschillende presentaties en een breed randprogramma onderwerpen ieder vanuit een eigen perspectief de overblijfselen van onze materiële en ruimtelijke ontwerpcultuur aan een nader onderzoek.
Lees verder »

Speculatief Design Archief

Het Nieuwe Instituut neemt tijdelijk gedaante aan van een designarchief - Tentoonstelling

Speculatief Design Archief
vr 19 oktober 2018 t/m zo 10 maart 2019 - Onder de noemer van Dutch Design, werd het Nederlands ontwerp vanaf eind jaren tachtig van de vorige eeuw alom geroemd. Maar hoe zit het anno 2018 met het geheugen van het Nederlands ontwerp? Wat zal voor de toekomst wel worden bewaard en wat niet? En waarom, door wie en hoe?
Lees verder »

Bali - Welcome to Paradise

Bali - Welcome to Paradise
di 6 november 2018 t/m zo 26 mei 2019 - In Museum Volkenkunde ontdekt de bezoeker hoe belangrijk de onzichtbare, spirituele wereld voor de Balinezen is. Hoewel het Indonesische eiland onder druk staat van het almaar groeiende massatoerisme, is de Balinese cultuur nog altijd springlevend.
Lees verder »

Jean Cocteau – Metamorphosis

Gepresenteerd door Design Museum Den Bosch - Tentoonstelling

Jean Cocteau – Metamorphosis
za 10 november 2018 t/m zo 10 maart 2019 - Het oeuvre van Cocteau was een voorbode van de multidisciplinaire praktijken van ontwerpers en kunstenaars van nu. In onze tijd beperken Nederlandse ontwerpers als Bart Hess, Ted Noten en Studio Drift zich al evenmin tot één discipline maar verkennen de grenzen van kunst, design en digitale media. Jean Cocteau - Metamorphosis werpt ook licht op Cocteau's voortdurende zelftransformatie en zijn zoektocht naar een eigen identiteit.
Lees verder »

Femmes Fatales

Sterke vrouwen in de mode - Tentoonstelling

Femmes Fatales
za 17 november 2018 t/m zo 24 maart 2019 - Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent. Tijden zijn veranderd. Nooit eerder stonden er zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis als momenteel. Een perfect moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan. Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers.
Lees verder »

Tijdsbeeld

Reisfotografie en regiofotografie - Congres

Tijdsbeeld
za 24 november 2018 t/m zo 5 mei 2019 - Pierre Cuypers verzamelde tijdens zijn reizen vele historische foto's. Deze zijn, naast het hedendaagse werk van persfotograaf Franco Gori, te bekijken tijdens de tentoonstelling Tijdsbeeld in het Cuypershuis.
Lees verder »

The Alchemical Wedding

Tentoonstelling Jan Švankmajer - Tentoonstelling

The Alchemical Wedding
za 15 december 2018 t/m zo 3 maart 2019 - Eye Filmmuseum presenteert de tentoonstelling Jan Švankmajer - The Alchemical Wedding rond de Tsjechische surrealist en meesteranimator Jan Švankmajer (Praag, 1934). Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling van zijn bizarre en duistere films en sculpturen in Nederland. In Eye is ook een grote selectie van zijn tactiele objecten, collages, prenten en sick maps te zien. In de filmzalen van Eye zijn speelfilms te zien, samen met talks en events.
Lees verder »

Nubië – Land van de Zwarte Farao's

zo 16 december 2018 t/m zo 5 mei 2019 - Farao's uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte koningen en farao's woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. De archeologische tentoonstelling 'Nubië – Land van de Zwarte Farao's' in het Drents Museum geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië.
Lees verder »

Helmut Salden (1910-1996)

A prolific lettering artist - Tentoonstelling

Helmut Salden (1910-1996)
vr 21 december 2018 t/m zo 24 maart 2019 - Helmut Salden is de ontwerper van wie iedereen waarschijnlijk wel een omslag in de kast heeft staan. De bekendste daarvan maakte Salden voor de Russische Bibliotheek van Uitgeverij Van Oorschot. In de tentoonstelling 'Helmut Salden (1910-1996)' zijn behalve originele letterontwerpen, vele bekroonde boeken, ontwerpen voor boekomslagen en monogrammen, ook veel brieven aan auteurs en uitgevers te zien.
Lees verder »

Collective Comeback

De terugkeer van collectief wonen en bouwen - Tentoonstelling

Collective Comeback
vr 11 januari 2019 t/m zo 2 juni 2019 - Collectief wonen en bouwen maakt een comeback in de Amsterdamse architectuur. Net zoals in de periode 1965-1985, waar architecten op grote schaal gedeelde ruimten en voorzieningen ontwierpen, focussen de architecten van vandaag weer op collectiviteit. Met maquettes, tekeningen, foto’s en films van iconische gebouwen, spiegelt Collective Comeback de collectieve architectuur van toen aan die van nu.
Lees verder »

Openbaringen

André de Jong - Tentoonstelling

vr 1 februari 2019 t/m zo 21 april 2019 - André de Jong (1945) keert terug bij The Merchant House in Amsterdam met nieuw werk in combinatie met zijn performatieve fotografie. Zijn tentoonstelling bestaat uit twee delen, opgezet rondom de serie St. Sebastiaan uit 2017, en laat vooral zijn complexe thema’s en werkmethodes zien.
Lees verder »

Naakt of bloot?

Vrouwelijk naakt in kunst - Tentoonstelling

Naakt of bloot?
zo 3 februari 2019 t/m zo 19 mei 2019 - Museum Jan Cunen wordt belemmerd in het uitdragen van haar artistieke visie door de weigering van Facebook en andere social media-platforms om beelden van het tentoongestelde werk te plaatsen en te promoten. Dit geeft precies de tegengestelde houding ten opzichte van naakt aan die het museum wil blootleggen met de tentoonstellingen over Naakt of bloot?.
Lees verder »

Trouble in Paradise

Collection Rattan Chadha - Tentoonstelling

Trouble in Paradise
do 7 februari 2019 t/m zo 26 mei 2019 - In het voorjaar van 2019 presenteert de Kunsthal Rotterdam met ‘Trouble in Paradise’ een bijzondere selectie hedendaagse kunst uit de privécollectie van kunstverzamelaar Rattan Chadha (1949, Delhi), de oprichter van Mexx en hotelketen citizenM. Deze privécollectie, die bekend staat als de KRC Collectie, wordt in de Kunsthal voor het eerst aan een breed publiek gepresenteerd.
Lees verder »

Endless Expanse

Derde solotentoonstelling van Emmanuel Barcilon - Tentoonstelling

Endless Expanse
vr 15 februari 2019 t/m za 23 maart 2019 - Rutger Brandt Gallery presenteert de derde solotentoonstelling van Emmanuel Barcilon (1967, Parijs) in Amsterdam. Op het eerste gezicht lijken zijn werken slechts monochrome vlakken van kleur, maar van dichterbij openbaart zich een ongekende diepgang aan verschillende, vaak contrasterende, kleuren door de transparante lagen heen.
Lees verder »

Manzoni in Holland

Waarom schilderen met verf? - Tentoonstelling

Manzoni in Holland
za 16 februari 2019 t/m zo 2 juni 2019 - Waarom schilderen met verf als je ook ander materiaal kan gebruiken? Piero Manzoni deed dat. Hij maakte in de jaren zestig kunst met zijn adem, blikte zijn eigen poep in, signeerde lichamen en nodigde mensen uit op een sokkel te staan. Voor het eerst sinds vijftig jaar in Nederland presenteert het Stedelijk Museum Schiedam onder de titel Manzoni in Holland een uitgebreid overzicht van zijn werk.
Lees verder »

DEN conferentie

Hoe pak je digitalisering aan? - Congres

DEN conferentie
ma 4 maart 2019 t/m di 5 maart 2019 - Welke kansen biedt digitalisering voor musea, culturele instellingen en kunstenaars, en vooral ook, hoe betrek je het publiek en bereik je nieuwe doelgroepen? Marleen Stikker, het Victoria & Albert Museum in London, het Mauritshuis en vele anderen uit het culturele- en erfgoed veld komen tijdens de DEN conferentie 2019 in De Doelen vertellen hoe zij digitalisering aanpakken.
Lees verder »

BEAM THIS!#3

Bring your own beamer - Festival

BEAM THIS!#3
vr 8 maart 2019 - In deel drie van BEAM THIS! worden de markante ruimtes van de Sociëteit Vereeniging in Haarlem ingenomen door tientallen mediakunstenaars en -ontwerpers die aan een divers publiek hun werk op de muren laten schijnen.
Lees verder »

Brabant Art Fair

Brabant Art Fair
za 16 maart 2019 t/m zo 17 maart 2019 - 75 kunstenaars exposeren dit jaar tijdens Brabant Art Fair. Ze tonen daarbij een selectie van hun mooiste kunstwerken. Er zijn, naast werken van keramiek, brons en hout ook schilderijen in olie- en acrylverf en sieraden te zien en te koop. De kunstbeurs vindt plaats in de Grote Kerk van Breda.
Lees verder »

De Keuze van Koolhoven in Eye

De Keuze van Koolhoven in Eye
do 21 maart 2019 - Regisseur Martin Koolhoven toont elke maand een film die volgens hem de moeite waard is in Eye Filmmuseum. Tijdens de eerste editie van De Keuze van Koolhoven laat hij de 'western der westerns' Once Upon a Time in the West van Sergio Leone zien.
Lees verder »

Coolest Dutch Brands 2018

Finale & Afterparty - Uitreiking

Coolest Dutch Brands 2018
do 21 maart 2019 - De verkiezing Coolest Dutch Brands 2018 nadert zijn ontknoping: de vakjury van 45 creatives en strategen heeft op 14 februari De Vegetarische Slager, Tony Chocolonely en Vandebron als finalisten aangewezen. Deze drie merken gaan op 21 maart als finalist op voor de Coolest Dutch Award 2018. Wil je bij de finale zijn? Meld je dan nu aan voor Finale & de Afterparty die ook dit jaar in handen is van MassiveMusic.
Lees verder »

Kabbala. De kunst van de joodse mystiek

Kabbala. De kunst van de joodse mystiek
vr 29 maart 2019 t/m zo 25 augustus 2019 - Het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam hult zich binnenkort in geheimzinnige sferen met een grote tentoonstelling over kabbala, de mystieke traditie van het jodendom. Bezoekers krijgen een gevarieerd beeld van deze oude traditie, die ook popsterren als Madonna en David Bowie inspireerde. Voor het eerst wordt een tentoonstelling gehouden die de vele aspecten van kabbala toont in onverwachte combinaties van eeuwenoude objecten en moderne kunstwerken.
Lees verder »

STRP Festival

STRP Festival
za 30 maart 2019 t/m zo 7 april 2019 - STRP verkent in 2019 en 2020 scenario’s voor een positieve toe­komst. De organisatie gidst je door een tijd waarin technologie de oplossing lijkt voor alles en doemscenario's leidend zijn. Tijdens STRP Festival 2019 in Eindhoven ontmoet je kunstenaars en activisten, denkers en doeners, die zich primair richten op verbeelding en zo vorm geven aan inspire­rende alternatieven.
Lees verder »

Influentials Conference

Influentials Conference
do 4 april 2019 - Het influencer marketing platform Influentials gaat de eerste editie van de Influentials Conference organiseren. Tijdens de conferentie zullen influencers en bedrijven inspireren door openhartig geheimen te delen achter succesvolle campagnes. Influencer Yara Michels zal de eerste editie van het evenement hosten.
Lees verder »

Museumnacht Maastricht

Lost in Space - Event

Museumnacht Maastricht
vr 12 april 2019 - Tijdens de Museumnacht serveert Maastricht wederom dé ultieme Art Night Out cocktail waarin verleden, heden en toekomst, feit en fictie, de kunstwereld én het nachtleven op uitzonderlijke wijze worden gemixt.
Lees verder »

I Can Make You Feel Good

Tyler Mitchell - Tentoonstelling

I Can Make You Feel Good
vr 19 april 2019 t/m wo 5 juni 2019 - Foam Fotografiemuseum Amsterdam presenteert dit voorjaar I Can Make You Feel Good, de eerste solotentoonstelling van opkomend talent Tyler Mitchell (1995, VS). Foam toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken, Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red.
Lees verder »

Circulations

Europees festival voor jonge fotografen - Festival

Circulations
za 20 april 2019 t/m zo 30 juni 2019 - Circulations-festival keert terug na een succesvolle editie in 2018, waar meer dan 48.000 bezoekers op af kwamen. Drie maanden lang is de tentoonstelling te bezoeken bij CENTQUATRE-PARIS. Dankzij de ode aan jonge fotografen wordt een beeld geschetst van het hedendaagse Europa.
Lees verder »

What Design Can Do

What Design Can Do
ma 6 mei 2019 t/m wo 8 mei 2019 - Na elf edities in Amsterdam en São Paulo is nu México City aan de beurt om het grote evenement What Design Can Do te organiseren. Daarbij wordt creativiteit ingezet als tool om veranderingen door te voeren.
Lees verder »

MOA Awards

MOA Awards
wo 12 juni 2019 - Een MOAward win je niet zomaar. Het is dé vakprijs voor inspirerende insights professionals en toonaangevende marketing research & analytics bureaus die het verschil maken in het vakgebied. There’s no award like a MOAward. Iedereen kan nog tot en met 27 februari een aanbeveling doorgeven.
Lees verder »