Agenda


Bali - Welcome to Paradise

Tentoonstelling

Bali - Welcome to Paradise

di 6 november 2018 t/m zo 26 mei 2019 - In Museum Volkenkunde ontdekt de bezoeker hoe belangrijk de onzichtbare, spirituele wereld voor de Balinezen is. Hoewel het Indonesische eiland onder druk staat van het almaar groeiende massatoerisme, is de Balinese cultuur nog altijd springlevend.

In Museum Volkenkunde ontdekt de bezoeker hoe belangrijk de onzichtbare, spirituele wereld voor de Balinezen is. Hoewel het Indonesische eiland onder druk staat van het almaar groeiende massatoerisme, is de Balinese cultuur nog altijd springlevend. 

Tinker imagineers uit Utrecht maakte het ontwerp voor een tentoonstelling die het geliefde vakantieoord laat zien, maar ook de achterkant van het paradijs in beeld brengt. De tentoonstelling neemt je mee op reis door Bali: van de aankomst op het strand maak je een tocht door het binnenland en de markt.


Na uitstapjes naar het koloniale verleden en klassieke en hedendaagse Balinese kunst, kom je in een wereld die voor de meeste toeristen verborgen blijft. De hoogtepunten van de tentoonstelling zijn het bezoek aan een tempelfeest en een kennismaking met de rituelen rond leven en dood die voor iedere Balinees een belangrijke rol in hun leven spelen.

In de zeven kleurrijke thematische ruimten is bijzondere collectie te zien en zijn er via multimedia ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Ontmoet marktverkopers, kom te weten hoe de hindoeïstische priester de tradities en rituelen in stand houdt, waarom de activistische Balinese kunstenaar Made Bayak de plasticproblematiek aan de orde stelt.


Ook kan je luisteren naar een bewoner die werkzaam is in de toeristenindustrie die een toekomst ziet in het eiland waar rijstvelden worden verdrongen door hotels. Start als nieuwsgierige toerist je bezoek en verlaat met nieuwe inzichten en een genuanceerder beeld over Bali het museum.