Agenda


DRONGO talenfestival 2019: impact van taal veel groter dan men denkt

Festival

DRONGO talenfestival 2019: impact van taal veel groter dan men denkt

do 26 september 2019 t/m vr 27 september 2019 - De impact van taal is het thema van het DRONGO talenfestival. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober vindt de achtste editie van hét evenement van en voor de taalsector plaats op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hier ontdek je alle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Tot de headliners behoren onder andere: Dichter des Vaderlands Tsead Bruijnja, journalist Herbert Blankensteijn en schrijver Abdelkader Benali.

Het DRONGO talenfestival heeft met de eerste zeven edities het fundament gelegd voor een jaarlijks terugkerend, toonaangevend event voor de taalsector. Professionals uit de taalsector en in taal geïnteresseerd publiek kunnen zich hier twee dagen lang ‘onderdompelen in taal’ op een informatieve, interactieve beursvloer. Het draait bij DRONGO talenfestival niet alleen om wat taal is, maar met name om wat taal dóet. Taal kan een enorme motor zijn voor je eigen ontwikkeling en de economie maar het kan er ook een rem op zetten. Dit is het enige jaarlijkse moment waarop de hele taalsector bij elkaar komt om gezamenlijk, in een inspirerende omgeving, kennis te delen en tot nieuwe initiatieven te komen.
 

Gezonde taalsector onmisbaar

Maaike Verrips, directeur van de Taalstudio en initiatiefnemer: “Het DRONGO talenfestival is (mede) ontstaan vanuit de behoefte om de taalsector een duidelijker gezicht te geven en meer zichtbaarheid te creëren voor de impact van taal. Vaak wordt het belang hiervan onderschat. Een gezonde taalsector is onmisbaar voor economische groei en biedt een gevarieerd en aantrekkelijk beroepsperspectief, met zinvol en inhoudelijk interessant werk, bijvoorbeeld op het snijvlak van taal en technologie. Aan ons de taak om dat nog duidelijker over het voetlicht te brengen.” 
 

Divers programma

 
Het DRONGO talenfestival kent een ontspannen en informele festivalsfeer. Er staan uiteenlopende organisaties die relevant zijn voor de taalsector. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een workshop communiceren in meerdere talen of aan een schrijfworkshop met de Dichter des Vaderlands Tsead Bruijnja. Journalist Herbert Blankensteijn verzorgt de laatste stand van zaken over Artificieel Intelligente Taal en schrijver Abdelkader Benali toont zijn blik op Duizend en één nachten in een korte theatervoorstelling. De komende tijd worden er nog meer bijzondere sessies en sprekers bekend gemaakt. Verrips: “Hier ontdek je álle nieuwe ontwikkelingen in de taalwereld. Er komen wetenschappers met spannende experimenten en dichters en sprekers die vertellen over de toekomst van de taalwereld. Er is een aanbod van taaltrainingen, onderwijs, uitgevers, boekverkopers, tolk- en vertaalbureaus, overheid en belangenorganisaties en taalreisorganisaties.”
 

Partners en sponsors

 
Partners en sponsors van het DRONGO talenfestival zijn allemaal vanuit hun eigen expertise betrokken bij de impact van taal en leveren een inhoudelijke en/of actieve bijdrage aan het event. Hans Bennis van de Taalunie, een van de partners: “Dit is een van de taalkundige hoogtepunten van het jaar.” De overige Founding partners van het DRONGO talenfestival 2019 zijn: de Radboud Universiteit, de Europese Commissie, het Europees Parlement, de gemeente Nijmegen, de Hogeschool voor Arnhem en Nijmegen, en de Gelijke Kansen Alliantie (Ministerie van OCW).