Collectie Per B. Sundberg voor IKEA 'mooi van lelijkheid'

30-08-2018 (12:14) - Creatie

In september 2018 lanceert IKEA de limited collectie FÖREMÅL, in samenwerking met de rebelse Zweedse designer en artiest Per B. Sundberg. Consumenten kunnen met FÖREMÅL kiezen uit objecten die mooi, lelijk en bijzonder zijn.


FÖREMÅL bestaat onder andere uit kussens, een kandelaar in de vorm van een hond, vazen, opbergdoosjes, een dienblad en kandelaar ineen en een tapijt met opvallende patronen. De collectie bevat veel ‘conversation pieces’. Per B Sundberg, ook wel Pelle genoemd, voert graag de discussie over waarom iets als mooi of juist als lelijk wordt gezien.

 

democratisch

Pelle: “Ik houd ervan om verschillende dingen te doen en om te spelen met de verwachtingen van mensen. Nu kan ik een dienblad maken dat industrieel wordt geproduceerd en wordt verkocht voor minder dan 10 euro, waarmee het toegankelijk is geworden voor een groot publiek. Ik vind het democratische aspect daarvan geweldig.” 


Nike Karlsson
, Creative Leader bij IKEA: “Met FÖREMÅL krijgt IKEA een kijkje in het brein van Pelle. Daarmee verbreden we onze horizon en stellen we ons open voor een caleidoscoop met veel nieuwe patronen.”

 

roze trui

Voor deze collectie creëerde Pelle nieuwe patronen voor het textiel, de vloerkleden en de opbergdoosjes. Hij heeft ook een collage van het karton van een oude eierdoos, zijn pyjama en zijn favoriete roze trui gemaakt. Het werk van de kunstenaar wordt omschreven als meer gebaseerd op gevoel dan op trends. Het is luxueus, een ruw en burlesk, gebaseerd op folklore en toegankelijk.