De vuilniszak als muze van kunstenaar Jan Eric Visser

26-11-2019 (16:03) - Creatie

Kunstenaar Jan Eric Visser creëert kunstwerken van afval. Een selectie van zijn sculpturen is vanaf 11 januari te zien tijdens de tentoonstelling ‘De vuilniszak als muze’ in Stedelijk Museum Schiedam.
 
Halverwege de jaren tachtig zag Visser op straat een door regen verpulpte krant. Opgedroogd en weer hard geworden hadden de natte pagina’s een ware metamorfose ondergaan. Het bleek een beslissende ontmoeting. De kunstenaar had zojuist kennis gemaakt met een van zijn belangrijkste materialen: pulp, vermalen papier. Ruim dertig jaar later werkt hij er nog steeds mee en gebruikt hij ook zijn eigen huisvuil zoals plastic verpakkingen en kapotte pennen.
 
Op het eerste gezicht lijkt het alsof Vissers sculpturen gemaakt zijn van steen, brons of keramiek. Daarna komt het besef dat je naar 100 procent afval kijkt. ‘Mijn afval is goud’, zegt Visser. ‘De boodschappen komen door de voordeur naar binnen en de verpakkingen gaan als kunst weer naar buiten.’ Visser vraagt met zijn werken ook aandacht voor het milieu. ‘Zie het als een stil protest tegen de consumptiemaatschappij.’