NFF en Illustratie Biënnale presenteren Affiche-art voor film

25-06-2020 (16:11) - Creatie

Ter ere van het 40-jarige jubileum van het Nederlands Filmfestival heeft de Illustrie Biënnale elf illustratoren uitgenodigd om een filmaffiche te ontwerpen. De expositie 'Affiche-art voor film' wordt gelanceerd in aanloop naar het filmfestival.
 
Illustratoren Roxy van Bemmel, Ikram El Messaoudi, Ben Gijsemans, Jan Hamstra, Suzan Hijink, Joren Joshua, Nanne Meulendijks, Hedy Tjin, Andrew Tseng, Wyne Veen en Ralph Zabel hebben ieder een persoonlijke keuze gemaakt uit films die in de afgelopen vier decennia zijn bekroond met een Gouden Kalf waar ze een filmposter voor ontwerpen.
 

Kracht van illustratie

Marlies Visser, oprichter van de Illustratie Biënnale: 'Hoe vertaal je een complete film naar één enkel beeld? Een illustratie biedt onbeperkte mogelijkheden. De illustrator kan met een nieuw beeld de kern van een verhaal raken, bijvoorbeeld met een portret van een personage, of juist met een veelzeggend detail of een sfeerbeeld van de film. Op het NFF kunnen we de kracht van de illustratie tonen.'
 
De affiches zijn vanaf 18 september in het Utrechtse straatbeeld te bewonderen. Bij de opening van de straatexpositie wordt ook een speciale publicatie gepresenteerd met daarin het overzicht van alle werken en een verslag van het maakproces. De films die bij de affiches horen, worden vertoond in een speciaal online filmprogramma tijdens de hybride editie van het Nederlands Film Festival van 25 september t/m 3 oktober 2020.