Shortlist Refugee Challenge bekend

21-06-2016 (13:44) - Creatie

De 25 beste ideeën van de What Design Can Do Refugee Challenge 2016 zijn gekozen. Uit 70 landen hebben ontwerpers, kunstenaars en creatieve geesten de afgelopen maanden 631 ideeën ingestuurd om het bestaan van vluchtelingen meer perspectief te geven.  

Onder de beste ideeën bevinden zich een app die je in elk land precies vertelt wat je rechten en plichten zijn als vluchteling, meer directe democratie in het asielzoekerscentrum, een knus bed voor getraumatiseerde kindvluchtelingen en het herbevolken van verdroogde en verzande gebieden in Zuid-Europa. 

De Refugee Challenge  is een samenwerking van What Design Can Do, de VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en IKEA Foundation. De 25 concepten op de shortlist zijn door een selectiecommissie van ontwerpers en humanitair deskundigen uitgekozen om door te gaan naar de eindronde. 
 
Op 1 juli maakt Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken de vijf winnaars bekend. Dat gebeurt tijdens What Design Can Do Live in Amsterdam, waar ook de 25 ideeën van de shortlist zullen zijn tentoongesteld. Voor de vijf beste inzendingen ligt elk 10 duizend euro klaar, alsmede een begeleidingstraject om het idee uit te werken.