Energierekening toch omlaag, gasrekening omhoog

12-07-2019 (11:42) - Economisch

In het kader van het door kabinet Rutte 3 aangekondigde Klimaatakkoord gaat de gasrekening omhoog en wordt de stroom juist goedkoper de komende jaren. De belasting op gas gaat in de periode tot 2026 in totaal tien cent per kubieke meter omhoog. De belasting op elektriciteit wordt in dezelfde periode met 5 cent verlaagd. Het klimaatakkoord moet ervoor zorgen dat de consument binnen afzienbare tijd honderd euro minder per jaar voor energie kwijt is. Bovendien wil het Nederlanders op deze manier meer en meer van het gas af krijgen.
 
De prijs van gas gaat volgend jaar met 4 cent omhoog om vervolgens per jaar nog eens een cent duurder te worden. Ook de korting op de prijs van elektriciteit wordt stapsgewijs doorgevoerd. De zogenaamde klimaat tafels hadden geopperd een nog forsere verhoging van het gas- als ontmoediging- door te voeren met twintig cent. Dit voorstel redde het echter niet. Het terugdringen van CO2-uitstoot is een voornaam doel van het Klimaatakkoord. De in dat akkoord beschreven doelen kunnen gehaald worden als tot 2030 anderhalf miljoen mensen zonder gas gaan leven. In 2018 probeerde de overheid dit al te stimuleren, toch deden slechts tienduizend mensen dit.


Beter klimaat en lastenverlichting

Het Klimaatakkoord moet resulteren in een beter klimaat en een lastenverlichting van honderd euro, zo riep president Mark Rutte trots. Let wel; dit geldt voor gemiddeld gebruik en valt dus voor iedereen weer anders uit. Hoe meer er gebruikt wordt, hoe hoger de korting. Het kabinet wil zoals gezegd met deze maatregelen stimuleren dat mensen sneller helemaal van het gas af gaan of een veel zuinigere cv-ketel aanschaffen. Omdat de prijs voor gas omhoog gaat wordt het namelijk aantrekkelijker te investeren in het isoleren van je huid of in energiezuinige verwarming, zonnepanelen of warmtepompen.


Vergelijk de energieleveranciers en stap over

Het klimaatakkoord is en blijft echter een heet hangijzer dat ook in de politiek nog zeker het nodige stof zal doen opwaaien. Tot die tijd is het verstandig om eerst te gaan voor het energie vergelijken. Op deze manier weet je precies wie de goedkoopste energieleverancier is voor jouw situatie. Wil je de overstap maken naar een leverancier waarmee je beter uit de voeten kunt, dan kan dit geregeld worden met de overstapservice word je compleet ontzorgd.
 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing