Flinke veranderingen voor zzp'er door nieuwe kabinet

10-10-2017 (09:14) - Economisch

De wildgroei aan zzp'ers is de Nederlandse politiek al tijden een doorn in het oog. Ook uit het buitenland zwengelde de kritiek aan. Aan de onderhandelingstafel is dit niet onopgemerkt gebleven. Nu er een nieuw kabinet is, gaan er dan ook de nodige dingen veranderen voor de zzp'er. 

minimumloon

Zo komt er een minumum uurtarief voor zzp'ers, dat tussen de vijftien en de achttien euro ligt. Als een zelfstandige minder verdient, dan wordt hij of zij als 'gewone' werknemer aangemerkt en moet de werknemer sociale premies en pensioen afdragen, zo weet RTL Z te melden.

schijnzelfstandigheid

Met name de onderkant van de arbeidsmarkt zal dus worden beïnvloedt door de nieuwe maatregel. Denk aan de dienstensector, waar bijvoorbeeld schoonmakers, bezorgers en taxichauffeurs vaak te weinig verdienen om in aanmerking te komen voor het zzp'erschap. Hiermee zal ook een deel van de schijnzelfstandigheid verdwijnen. Vooralsnog is het niet duidelijk of er ook maatregelen genomen gaan worden die betrekking hebben op de afgesproken prijs per woord of vooraf afgesproken vaste tarieven per klus. 

groter plan

Het minimumtarief lijkt een onderdeel van grotere plannen met zzp'ers, er zullen vermoedelijk meer maatregelen volgen in kabinet Rutte III. Zo gaat de zelfstandigenaftrek omlaag en wordt de wet DBA alsnog verwezen naar de prullenbak. 

 


De Volkskrant

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing