Hoe duurzaam beleg jij?

19-07-2018 (13:24) - Economisch

De Dow Jones Sustainability Index stimuleert bedrijven om meer duurzame beleggingsfondsen te nemen en verschaft beleggers een beeld welke ondernemingen er in duurzame zin uitspringen. RobecoSAM houdt de index elk jaar tegen het licht.  Nederlandse bedrijven doen het over het algemeen goed in de index. Half september wordt bekend welke nieuwkomers er zijn en welke ondernemingen hun plaats kwijtraken.


De meeste beursgraadmeters worden samengesteld uit de grootste bedrijven uit een bepaald land of een bepaalde regio, zoals de AEX voor Nederlandse aandelen. Bij de Dow Jones Sustainability Index is juist alleen plaats voor de meest duurzame bedrijven. De index bestaat al sinds 1999 en wordt samengesteld op basis van onderzoeksresultaten van RobecoSAM. Dit Zwitserse zusterbedrijf van Robeco legt ruim 3.000 bedrijven wereldwijd langs de meetlat aan de hand van een enquête met 80 tot 120 vragen over onderwerpen die van belang zijn binnen de sector. Op basis daarvan werkt het fondsenhuis de database bij, waarin bedrijven worden beoordeeld op basis van circa 600 criteria op vlakken zoals milieu, sociaal beleid en goed bestuur. Alleen bedrijven die bij de beste 10% van hun sector scoren, krijgen een plaats in de Dow Jones Sustainability Index.


Duurzaam imago

De duurzame index heeft twee belangrijke effecten. Veel bedrijven willen een plaats krijgen in de Dow Jones Sustainability Index, aangezien dat bijdraagt aan een positief imago. Bovendien kan het nieuwe beleggers aantrekken. Wereldwijd is enkele miljarden euro’s belegd in fondsen en andere beleggingsinstrumenten die gekoppeld zijn aan de index. Hierdoor worden ondernemingen gestimuleerd om meer duurzame maatregelen te nemen. RobecoSAM houdt de index elk jaar tegen het licht. Half september wordt bekend welke nieuwkomers er zijn en welke ondernemingen hun plaats kwijtraken.


Tabak en olie

Het tweede effect van de Dow Jones Sustainability Index is dat beleggers vrij eenvoudig kunnen zien welke bedrijven voorop lopen bij de duurzame ontwikkelingen. Dat zijn overigens niet automatisch de meest duurzame ondernemingen ter wereld, aangezien RobecoSAM ervoor kiest om binnen elke sector bedrijven aan te wijzen. Dit betekent dat er ook tabaksfabrikanten en energiemaatschappijen in de index zitten. Vervolgens kunnen beleggers eventueel zelf beslissen of ze liever geen geld steken in bepaalde bedrijfstakken.


Hollands glorie

Nederlandse bedrijven blijken heel goed vertegenwoordigd in de index. Van de 316 bedrijven staan er maar liefst 15 genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Dat zijn bekende ondernemingen zoals ABN Amro, ING, Unilever, Philips en Shell, maar bijvoorbeeld ook Signify en SBM Offshore. 


Belangrijke informatie 
Robeco Institutional Asset Management heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing