KVK Trendrapport september: forse groei cultuur, sport en recreatie

KVK Trendrapport september: forse groei cultuur, sport en recreatie

06-10-2021 (10:11) - Economisch

Over de hele linie was het aantal starters in het Nederlandse bedrijfsleven in september iets hoger dan in dezelfde maand in 2020, namelijk 4% meer. Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over september 2021. Het aantal stoppers is lastiger vergelijkbaar door opschoonacties in het Handelsregister, maar lijkt iets kleiner dan vorig jaar. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven per 1 oktober 2021 is verder gestegen naar 2.175.714. Hiervan zijn er 1.156.644 fulltime zzp’ers en 322.707 parttime zzp’ers.
 
Het aantal faillissementen blijft met 123 extreem laag. Dit is 23% minder dan in september vorig jaar, toen het er ook al erg weinig waren, en minder dan de helft dan in september 2019.
 

Hoge groei in sector cultuur, sport en recreatie

De sector cultuur, sport en recreatie groeit in september hard, met 1.057 starters. Dit is een stijging van 17% ten opzichte van september vorig jaar. De groei in de sector lijkt weer op die in 2019 en is dus volledig terug op het niveau van voor de coronacrisis.
 
Meer dan 80% van alle startende bedrijven valt binnen de branche kunst. Binnen die branche vallen starters voornamelijk onder drie activiteiten. De grootste groep “schrijven en overige scheppende kunst” wordt minder geraakt door de coronamaatregelen en bevat naast kunstenaars ook freelance journalisten. Ook beoefening van en dienstverlening aan podiumkunst hebben weer meer starters dan tijdens de coronacrisis.
 
 

KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Het KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij kijkt het Trendrapport naar startende bedrijven (de starters) en bedrijven die zijn beëindigd (de stoppers), en daarnaast specifiek de faillissementen. De trends worden zowel voor de sectoren als regionaal in beeld gebracht. In dit Trendrapport zijn de cijfers voor de maand september vergeleken met dezelfde maand in 2020. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers. 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing