Nederlanders hebben weer flink geshopt in aanloop naar kerst

24-12-2019 (10:56) - Economisch

We hebben met zijn allen weer flink geshopt in aanloop naar de feestdagen. In de week voor kerst werden vooral veel sieraden, boeken en planten gekocht. Er werd bijna 15 procent meer met betaalkaarten afgerekend dan in een gewone week, meldt Betaalverenging Nederland.
 
In de week tot en met zondag 22 december werd aan de (virtuele) toonbank al evenveel omgezet met debit- en creditkaarten als in dezelfde week in 2018. Verwacht wordt dat de omzet dit jaar hoger zal uitvallen omdat Kerstmis één weekdag later valt dan vorig jaar en dat betekent een bonusdag aan de kassa.
 

Amarylissen

Zaterdag 21 december werden bijna 20 miljoen kaartbetalingen (credit- en debitkaarten) geteld, met een piek rond 16.15 van 975 transacties per seconde.
Naast sieraden en boeken, stegen ook de aankopen van planten, met ruim 42 procent. Dat kan vermoedelijk worden toegeschreven aan de verkoop van veel kerstbomen, kerststerren en amaryllissen, schrijft de Betaalvereniging.
 

Kerstmarkten

De kerstmarkten hebben waarschijnlijk bijgedragen aan ruim 50 procent meer transacties dan normaal in de ambulante handel. Online is er met iDEAL en creditkaarten van maandag 16 tot en met zondag 22 december ruwweg 20 procent vaker afgerekend dan in dezelfde periode vorig jaar én dan in een normale week in 2019, voor een totaalbedrag van ongeveer 1,65 miljard euro. De drukste dag op het internet in de dagen voor Kerstmis was vrijdag 20 december, met ruim 3,6 miljoen transacties met beide betaalmiddelen, 47 procent meer dan op een gewone vrijdag. Gemiddeld werden over die hele dag zo’n 70 transacties per seconde gemeten.

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing