Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven

26-10-2021 (12:59) - Economisch

Pensioenfonds ABP gaat stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren zegt dat onder meer het recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC de aanleiding vormt voor dit besluit. ABP is met 3 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland.
 
ABP verkoopt de beleggingen in stappen, zodat het fonds er zoveel mogelijk aan kan verdienen. In april van 2023 zal het merendeel van deze beleggingen zijn verkocht, verwacht het pensioenfonds.
 

Klimaatverandering

Deze stap is noodzakelijk om bij te dragen aan de forse versnelling die nodig is om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben in de afgelopen periode veel gesproken met groepen deelnemers, werkgevers, wetenschappers. We ervaren veel draagvlak om deze stap nu te zetten." Dit besluit zal geen gevolgen hebben voor het langjarig rendement, zegt het fonds.
 
Het gaat om kolenbedrijven en om olie- en gasgiganten als Shell, BP, ExxonMobil en Gazprom. De waarde van het aandelenbelang in Shell was halverwege dit jaar zo'n 431 miljoen euro. Het eerste grote pensioenfonds in Nederland dat afstand deed van alle fossiele beleggingen was vorige maand PME, voor de metaal- en technologische industrie.
 

Fossielvrij NL

Actiegroep Fossielvrij NL wil al sinds 2014 dat ABP stopt met beleggingen in de olie- en gasindustrie. De afgelopen tijd nam de druk vanuit deelnemers aan het pensioenfondsen toe. Zo werd er in april dit jaar een petitie overhandigd door de 21 waterschappen voor een klimaatneutraal pensioen. Een groep ambtenaren deed dat vorig jaar november ook.

nos.nl

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing