Onderzoek toont aan: CMO’s willen meer controle

21-11-2019 (16:19) - Marketing

Succesvolle bedrijven zetten in 2020 de klant niet alleen centraal in hun diensten, maar in hun volledige denkwijze en visie. In dit proces neemt de chief marketing officer (CMO) de rol van organisatorisch architect op zich, om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich voortdurend verder ontwikkelt zonder dat het hierin afhankelijk is van derden. Dat blijkt het rapport ‘WHAT’S ON THE CMO AGENDA?’.
 
Voor dit rapport interviewde Deloitte, in opdracht van IAB Nederland, 25 toonaangevende chief marketing officers. Deze gaven aan dat ze volledig in controle willen zijn wat betreft planning, budget en media, maar bovenal van first party data. Tegelijkertijd voelen ze de druk om hun eigen organisatie te blijven uitdagen met nieuwe manieren van werken. In 2018 worstelden de Nederlandse CMO’s met de snelheid van de digitale transformatie. Dit jaar blijkt uit het onderzoeksrapport vooral vertrouwen in eigen kennis en kunde. Digital en ‘agile werken’ zijn regel en de focus van de CMO ligt op flexibiliteit en snelheid van schakelen. Door interne en externe samenwerking te stimuleren, willen de ondervraagde CMO’s de juiste vaardigheden en het juiste gedrag samenbrengen.
 

GDPR 

Het rapport laat een duidelijke verschuiving zien van ‘inside-out’-marketing naar ‘outside-in-marketing. Mede dankzij de General Data Protecting Regulation (GDPR) zijn CMO’s in het afgelopen jaar in gaan zien hoe belangrijk klantdata is. Tevens is het besef gegroeid dat zij jarenlang (te) afhankelijk van derden zijn geweest om essentiële klantinformatie uit deze data te halen. Meer controle en inzicht krijgen, maar ook het risico om klantgegevens te verliezen minimaliseren door met derde partijen samen te werken, was voor dertig procent van de geïnterviewden aanleiding om nog meer kennis en technologie in huis te halen.
 

Sneller anticiperen

Naast de behoefte aan controle en inzicht, is ook de behoefte om sneller te kunnen anticiperen op het veranderende gedrag van de consument op het gebied van mediaconsumptie toegenomen. Alle geïnterviewden zijn ervan overtuigd dat een crossmediale marketingstrategie de beste manier is om klanten te bereiken vandaag de dag. 
 

Veel nieuwe KPI’s

CMO’s zijn zich er meer dan ooit van bewust dat het bij een crossmediale marketingstrategie essentieel is om de juiste KPI’s te stellen en vooral niet te veel. Om er zeker van te zijn dat iedereen binnen de organisatie over hetzelfde praat en hetzelfde meet, streven de meeste CMO’s naar een minimalisatie van het aantal KPI’s. Opvallend is dit jaar de grote hoeveelheid nieuwe KPI’s in de markt die meer de connectie leggen tussen communicatie en gerealiseerde business. 
 
Nathalie Peters, voorzitter IAB Nederland: ‘Deze derde editie van het onderzoeksrapport laat duidelijk zien dat de focus in de afgelopen jaren is verschoven van technologische verandering naar controle, inzicht en bedrijfsstructuren. Customer centricity en een crossmediale aanpak staan hoog op de (media-)agenda van iedere CMO en dat is goed om te zien. De sterke focus op performance in de laatste jaren heeft ertoe geleid dat de binding met het merk onder druk is komen te staan. De regierol van de CMO stimuleert de markt innovatief te blijven om aan nieuwe marketingvragen te voldoen. En dat is maar goed ook, aangezien we, door optimaler gebruik te maken van data, creatie & techniek, de markt naar een nog hogere level kunnen brengen. Uiteraard zal IAB Nederland daarbij de ondersteuning bieden die nodig is.’
 
Download het hele onderzoeksrapport hier.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch