Voorzieningenrechter: JA/JA-sticker mag per 1 juli ingevoerd worden in Den Haag

25-06-2020 (12:01) - Marketing

De JA/JA-sticker mag met ingang van 1 juli worden ingevoerd in de gemeente Den Haag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag bepaald. MailDB, KVGO1 en twee verspreiders van reclamedrukwerk vinden de overgangstermijn van drie maanden naar het nieuwe opt-in systeem voor reclamefolders te kort en spanden een kort geding aan. Ze gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.
 
De gemeenteraad van Den Haag besloot op 26 maart 2020 om het opt-in system in te voeren. Hierdoor mogen ongeadresseerde reclamedrukwerken vanaf 1 juli 2020 alleen worden bezorgd in brievenbussen waarbij een JA/JA-sticker is geplakt. De voorzieningenrechter is van mening dat er al eerder dan op 26 maart 2020 voldoende aanwijzingen waren dat het opt-in systeem in Den Haag zou worden ingevoerd. 
 

Hoge Raad 

MailDB en KVGO vinden dat de gemeente Den Haag ten onrechte geen rekening gehouden met een eerdere uitspraak van de rechter in Rotterdam en weigert ook, ten onrechte, het oordeel van de Hoge Raad af te wachten. In een soortgelijke procedure van MailDB en KVGO tegen de gemeente Rotterdam oordeelde de rechter dat een redelijke invoeringstermijn 20 maanden is. Die 20 maanden begint te lopen op het moment dat er in de gemeenteraad het besluit is genomen. Die termijn volgt ook uit de uitspraken van de Rechtbank Amsterdam en Gerechtshof Amsterdam.
 
De uitspraak heeft volgens MailDB en KVGO een grote impact op het bereik van reclamefolders van adverteerders in Den Haag en daardoor grote economische gevolgen. Ze stellen dat bedrijven die de coronacrisis proberen te overleven door hun producten of diensten lokaal aan te bieden worden er de dupe van worden. 

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch