#openup samenwerking van omroepen en MIND

#openup samenwerking van omroepen en MIND

07-10-2021 (12:09) - Media

Een op de drie jongeren vindt dat ze sinds de coronapandemie beter zijn geworden in het vertellen over hoe ze in hun vel zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO FunX, NPO 3, NPO 3FM op initiatief van MIND en HUMAN in het kader van de #openup-week. Deze vindt plaats van zondag 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met vrijdag 15 oktober en is bedoeld om jongeren te stimuleren open te zijn over hun psychische klachten.

De jongeren hebben het gevoel dat er meer ruimte is om te delen wanneer het niet oké gaat. Ze merkten dat iedereen in meer of mindere mate ergens mee worstelde tijdens de coronacrisis en dat mentale gezondheid vaker onderwerp van gesprek was. FunX, NPO 3 en 3FM roepen jongeren op hun eigen verhaal te delen met de hashtag #openup, en ook open te zijn naar de verhalen van anderen.


Veel stress onder jongeren

In het onderzoek vertelt een groot deel van de jongeren dat ze het afgelopen jaar langere tijd te maken hadden met stress (63 procent), somberheid (54 procent) en eenzaamheid (49 procent). Deze problemen zijn niet nieuw. Ook in het openup-onderzoek voor de coronacrisis vertelde jongeren hierover. Bijvoorbeeld door gebeurtenissen in hun leven, prestatiedruk of negatieve gedachten. Wel zegt 31 procent van de deelnemers met psychische klachten dat de pandemie het erger heeft gemaakt. Ook is het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt gestegen, van 37 procent naar 49 procent.
 

Online test ‘Check je bui’

Niets zo veranderlijk als het weer, net zoals iemands psychische toestand. Daarom presenteren de jongerenmerken Check Je Bui, een buienradar waarmee jongeren binnen een paar minuten hun mentale weerbaarheid kunt meten.
 

Programmering

De jongerenmerken staan van zondag 10 tot en met vrijdag 15 oktober in het teken van de #openup-week. Hieronder een overzicht van de highlights in de programmering.


Brandpunt+

NPO3.nl licht artikelen van Brandpunt+ uit die passen bij het thema #openup, zoals: 'Zo word je (on)gelukkig als twintiger: zoek je passie en voel je speciaal', 'Wat te doen wanneer je worstelt met zingeving' en 'Wat je kan doen terwijl je op de wachtlijst van een psycholoog staat'.


Wacht FF

Met de drama/comedy ‘Wacht FF’ willen Dylan Haegens en zijn vriendin Marit psychische problemen bespreekbaar maken.


NPO FunX

Op World Mental Health Day (zondag 10 oktober) kunnen FunX-volgers in Weekend Request een track aanvragen die hen kracht geeft wanneer ze zich minder happy voelen. Omdat FunX het belangrijk vindt dat je naast je eigen mentale bui je óók de mental health van je vrienden checkt, gaan alle FunX-dj’s in hun show in gesprek met luisteraars die de Check Je Bui-test hebben gedaan.


Podcast

Via FunX.nl kunnen jongeren de podcast Mental Health Club van Tannaz beluisteren. Onderwerpen die aan bod komen zijn: het opbouwen van een nieuw leven als vluchteling en de mentale gevolgen ervan, hoe ga je om met social media stress en speciaal voor de #openup-week gaat FunX-dj Tannaz in gesprek met Moesha en Hilje, twee jonge vrouwen die elkaar in een instelling hebben ontmoet en een vriendschap hebben opgebouwd.


NPO 3FM

Hiphopartiest Bizzey is zaterdag 9 oktober co-host in de uitzending van Weekend Wijnand. Bizzey heeft een depressie gehad en gaat hierover in gesprek met de 3FM-dj. Bij Frank en Eva: Welkom Bij De Club wordt de Check Je Bui-test live in de uitzending gedaan en daarna besproken met BN'ers, die vervolgens adviezen geven aan de hand van de uitslag.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch