Satellietprovider JOYNE dient klacht in tegen NPO

03-04-2018 (17:53) - Media

Satelliettelevisieaanbieder JOYNE heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht ingediend tegen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wegens marktverstoring.


De NPO eist sinds kort van Nederlandse tv-distributeurs een distributievergoeding van € 0,45 per abonnee per maand voor de doorgifte van NPO 1, 2 en 3, terwijl deze publieke tv-zenders voor de consument gratis te ontvangen zijn via DVB-T en het internetplatform van de NPO. JOYNE richt zich primair op consumenten die niet over een kabelaansluiting beschikken. Omdat deze groep kijkers de programma’s van de NPO ook gratis kan ontvangen, is JOYNE van mening dat de distributievergoeding de markt ernstig verstoort en er een ongelijk speelveld is ontstaan. 


Nader onderzoek door ACM

Nadat JOYNE bij de NPO bezwaar had gemaakt tegen betaling van de geëiste distributievergoeding, heeft de NPO JOYNE gesommeerd de doorgifte van de publieke zenders per 3 april 2018 te staken. Aangezien een tv-operator in Nederland geen bestaansrecht heeft als zij niet de NPO-zenders kan aanbieden, heeft JOYNE onder protest de overeenkomst met de NPO getekend. JOYNE heeft vervolgens het Commissariaat voor de Media (CvdM) gevraagd de handelswijze van de NPO te toetsen aan de Mediawet. Nadat het CvdM heeft verklaard dat de NPO naar haar mening in deze kwestie niet in strijd met de Mediawet handelde, heeft JOYNE afgelopen week besloten een klacht in te dienen bij de ACM. Deze heeft JOYNE inmiddels laten weten deze zaak nader te zullen onderzoeken. 


Over JOYNE

JOYNE is een nieuwe Nederlandse provider van digitale radio en televisie via de satelliet, die is opgezet door drie Nederlandse ondernemers die hun sporen in de satellietmarkt hebben verdiend. JOYNE biedt een breed scala aan tv-zenders, met onder meer eredivisievoetbal in het basispakket. De kijker krijgt een ruime keuze voor een aantrekkelijke prijs, inclusief een in Nederland nog niet eerder aangeboden prepaid abonnement. Een belangrijke doelgroep zijn recreanten en mensen met een tweede huis in West-Europa. Met een abonnement op JOYNE volstaat een 45 cm. schotel om het zenderaanbod in een groot deel van Europa te ontvangen. Meer informatie is te vinden op www.joyne.nl


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing

RSS feed van de Economisch pagina

Economisch