BLCKBRD Speaks (deel 14): Het geluid van India

14-02-2019 (10:30) - Muziek

Het geluid van India is al lange tijd een belangrijke inspiratiebron voor Westerse muzikanten: van rock- en jazzmuziek in de jaren ’60, tot dansmuziek in de jaren ’90 en pop- en rapmuziek van de afgelopen vijftien jaar. De nadrukkelijke rol van muziek in de Indiase cultuur en de invloed die het internationaal heeft gehad, hebben de muziek een belangrijk marketingmiddel voor India gemaakt. 

 
De Indiase muziektraditie is zeer gevarieerd, met twee voorname klassieke muziekvormen: Hindoestaanse muziek uit het noorden en Karnatische muziek uit het zuiden. Dankzij de invloed van Ravi Shankar is de Hindoestaanse traditie wereldwijd het bekendst. In beide tradities staan de begrippen ‘tala’ en ‘raga’ centraal: tala staat voor het ritme, raga voor de melodie. Deze elementen kunnen herkend worden in de bekendste twee Indiase instrumenten: de sitar en de tabla.
 

Bollywood 

De meest populaire Indiase muziekstijl is echter filmi, oftewel Bollywoodmuziek. Als sinds 1931 is het een gebruik dat er wordt gezongen en gedanst in Indiase films, en inmiddels wordt Bollywood als Indiaas grootste culturele exportproduct gezien: het Bollywoodnummer ‘Jai Ho (Live your Destiny)’, geschreven voor de film Slumdog Millionaire, werd een internationale hit, en artiesten als Britney Spears en Black Eyed Peas hebben Bollywoodinvloeden in hun nummers verwerkt. 
 

Britse raga rockers

Geïnspireerd door Indiase geluiden ontstond in de jaren ’60 ‘raga rock’: bands als The Yardbirds, The Beatles en The Rolling Stones brachten nummers uit met sitarspel (of gitaren die expres als sitars klonken) en tabla’s. Deze Indiase invloeden werden via bands als The Doors en The Moody Blues ook een belangrijk onderdeel van psychedelische muziek. In de jaren ’90 kwam raga rock terug dankzij Britpopbands als Cornershop en Kula Shaker
 

Bhangra 

Groot-Brittannië had ook een belangrijke rol in de moderne vorm van Bhangramuziek. Bhangra is ontstaan in de regio Punjab en werd in de jaren ’70 erg populair onder de Indiase gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk, toen zij het traditionele geluid gingen combineren met Britse instrumenten. Bhangra werd een belangrijke manier voor de Indiase gemeenschap om zich te kunnen uiten tegen racisme binnen de Britse samenleving. Dankzij succesvolle acts als Alaap, Heera en Malkit Singh werd Bhangra enorm populair. De periode 1985-1993 wordt gezien als de ‘Golden Age of Bhangra’, maar wereldwijd is Punjabi MC de meest succesvolle Bhangra-artiest: zijn nummer ‘Mundian To Bach Ke’ (samen met Jay-Z) werd in 2003 een enorme hit en is een van de bestverkochte fysieke singles van de afgelopen 20 jaar.    
 

wederzijdse invloed  

De invloed werkt echter niet maar één kant op: Indiase muziek bevat ook al lange tijd elementen uit de rockmuziek, dansmuziek en uit hip-hop, en moderne Bollywoodnummers verschillen soms nauwelijks van Westerse popmuziek. Toch blijft Indiase muziek een uniek karakter behouden. Dit laat zien hoe sterk en belangrijk muziek kan zijn voor identiteit en herkenbaarheid.  


Thomas van 't Groenewout
BLCKBRD Soundbranding

Playlist

 

Embed: