BLCKBRD Speaks (Deel 16): Jumpstyle

22-04-2019 (14:00) - Muziek

Om de zoveel tijd ontstaat er een nieuwe dansrage: van hakken tot shufflen tot flossing. In 2005 wilde ieder kind leren jumpen. Jumpstyle was te horen in voetbalstadions, op basisscholen en zelfs in melkreclames. Zelfs Hilbrand Nawijn, voormalig minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, probeerde mee te liften op het succes.   

Jumpstyle komt voort uit genres als hardcore en gabber. Het tempo ligt meestal tussen de 140 en 150 beats-per-minute en er ligt een zware nadruk op de kick drum, die elke tel van de vierkwartsmaat accentueert. Jumpstyle ontstond in de jaren ’90, in België. Het duo Da Boy Tommy & Da Rick wordt gezien als de grondleggers van de muziekstijl, die oorspronkelijk alleen jump werd genoemd en voornamelijk gezien werd als een tragere variant van hardcore. Ondanks dat Da Boy Tommy & Da Rick in België een kleine hit hadden met hun nummer ‘Ready to Rumble’, sloeg jump niet aan en verdween het weer snel. 

Jeckyll & Hyde

Pas vele jaren later, vanaf 2005, begon jump populair te worden in Nederland. Door de populariteit van hardstyle, dat vlak daarvoor populair was, veranderde de naam jump naar jumpstyle. De top 10-hit ‘Komt tie dan he’ van DJ Norman vs Darkraver wordt gezien als het beginpunt van de rage. Het duurde echter nog even voordat jumpstyle een rage werd. Het DJ-duo Jeckyll & Hyde speelde een belangrijke rol in deze populariteit: hun single ‘Frozen Flame’ werd in november 2006 (ruim twee maanden na de release) onverwachts een hit. Hun vervolgsingle, ‘Freefall’, behaalde als enige jumpstylenummer de nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40. 


De dans

Het belangrijkst voor de populariteit van jumpstyle was waarschijnlijk de opkomst van YouTube. Via YouTube konden niet alleen jumpstyle-nummers worden gedeeld en opgezocht, ook konden mensen makkelijk instructiefilmpjes vinden om zelf te leren jumpen. Patrick Pereira en Dion Teurlings vormden samen het duo Patrick Jumpen, en hun jumpfilmpjes werden miljoenen keren bekeken. Hun dvd Jumpen doe je zo! werd in Nederland meer dan 50.000 keer verkocht en ook naar het Duits en Frans vertaald. Ook brachten zij de singles ‘Holiday’ en ‘The Secret’ uit, die beiden Top 40-hits werden. 
 

Korte rage

De Jumpstyle-rage in Nederland bleek van korte duur en was na het hoogtepunt in 2007 grotendeels voorbij. Patrick Pereira is tegenwoordig straatevangelist in Eindhoven. Internationaal heeft jumpstyle echter wel haar sporen nagelaten. Zo had Duitse technogroep Scooter veel succes met het album Jumping All Over the World. Ook worden er wereldwijd nog steeds jumptoernooien georganiseerd, van Oekraïne tot Mexico; een mooi voorbeeld van hoe een kleine rage zich over de hele wereld kan verspreiden.   
 

Thomas van 't Groenewout
BLCKBRD Soundbranding