ECO2boats bouwt eerste circulaire speedboot

ECO2boats bouwt eerste circulaire speedboot

15-07-2021 (10:21) - Sustainable

De Belgische start-up ECO2boats bouwt volop aan de eerste circulaire speedboot ter wereld. De OCEAN 7 wordt volledig gemaakt uit ecologische vezels en bevat in tegenstelling tot klassieke boten geen splinter glasvezel, plastic of hout. Het resultaat is een speedboot die niet vervuilt, maar 1 ton CO2 uit de lucht haalt. Om de circulaire speedboot te financieren, haalt ECO2boats momenteel geld op via doneeractie.nl en de WinWinleningen van PMV/z. Volgend jaar wil ECO2boats met de OCEAN 7 het Kanaal oversteken.
 
Voor de bouw van de OCEAN 7 werkt ECO2boats met de Belgische innovatie Ecomp, een materiaal dat minstens even stevig is als plastic of glasvezel maar bestaat uit natuurlijke materialen zoals vlas en basalt. Het vlas is van eigen bodem en wordt lokaal verwerkt en geweven. Dankzij die 100% natuurlijke vezels weegt de romp van de OCEAN 7 maar 490 kg, in tegenstelling tot de 1 ton van een traditionele speedboot. Nog een groot verschil: typische glasvezelboten zijn enorm vervuilend, terwijl de OCEAN 7 dankzij de vlasplanten juist 1 ton CO2 uit de lucht haalt.


100% circulair

De speedboot van ECO2boats is niet alleen even veilig en robuust als een traditionele speedboot, maar ook 100% circulair. ECO2boats koopt oude boten terug aan, vermaalt het composiet en hersmelt het naar nieuwe toepassingen zoals de zitting van een stoel. En dankzij de speciaal ontwikkelde epoxylijm zal de OCEAN 7 na een levenscyclus van 50 jaar in de toekomst zelfs herleid worden tot meststof voor de natuur.
 

Crowdfunding

Om het prototype van zijn circulaire speedboot te financieren, lanceerde ECO2boats een crowdfundingcampagne op doneeractie.nl. Het doel is om tegen 30 augustus €40.000,- op te halen. Daarnaast zet ECO2boats in op WinWinleningen via PMV/z. Voor de materialen van de OCEAN 7 kan ECO2boats rekenen op de steun van weverij Flaxco in Roeselare (vlas), Basaltex in Wevelgem (basalt) en Timeout (epoxy).