Power Plant wint Public Award bij Dutch Design Awards 2019

28-10-2019 (09:37) - Sustainable

 Volgens de bezoekers van Dutch Design Week 2019, verdient Marjan van Aubel Studio met Power Plant de Public Award van Dutch Design Awards. Met een kleine meerderheid van de stemmen koos het publiek voor dit project, waarmee Van Aubel een oplossing onderzoekt voor twee van de grootste problemen van onze tijd: het voedsel- en het energievraagstuk.

Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Power Plant is een energieneutrale plantenkas waarin zowel elektriciteit als voedsel geproduceerd wordt door middel van zonlicht. De aarde ontvangt elk uur voldoende zonlicht om de hele planeet voor een heel jaar van genoeg elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen dusdanig geïntegreerd kunnen worden in onze dagelijkse omgeving, zodat deze onuitputbare bron optimaal benut wordt en voor een veel grotere groep mensen toegankelijk wordt.
 
Marjan van Aubel streeft dan ook naar een Solar Democracy waar zonne-energie toegankelijk is voor iedereen. Met Power Plant als prototype weet ze andere partijen in beweging te brengen, constateerde de Dutch Design Awards jury al in mei: “'Power Plant is zo’n sterk ontwerp dat het meteen een icoon is voor het gebruik van zonne-energie én voedselproductie.'


Public Award

Bezoekers konden ook dit jaar een stem uitbrengen op hun favoriet tijdens de expositie van alle genomineerden en winnaars van Dutch Design Awards. Hiermee wil Dutch Design Awards het publiek stimuleren om de projecten zelf te komen bekijken. In totaal hebben meer dan 5000 bezoekers hun stem uitgebracht.

Marjan van Aubel vindt dat het winnen van de prijs laat zien dat ook de consument serieuze behoefte heeft aan oplossingen in de energietransitie: “Power Plant maakt het onderzoek zichtbaar dat normaal gesproken verstopt blijft in het lab waar ik met wetenschappers en onderzoekers aan projecten werk. Tijdens de expo kreeg ik reacties als: ‘Wat simpel en wat mooi!’ en ‘Waarom bestaat zoiets nog niet?’. Het winnen van een publieksprijs is voor mij een super eer. Het laat zien dat mensen van allerlei achtergronden Power Plant en mijn onderzoek grote waarde toekennen.”