Geen paniek bij een hack met eerste hulp

07-06-2018 (14:16) - Tech

Het Nederlands Cyber Collectief en vele partners ontwikkelden de Eerste Hulp bij een Hack. Met deze stappen neem je de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om schade te beperken en om herhaling te voorkomen.


Kokke van der Werf, directeur van Het Collectief: 'Veel mensen raken bij een hack in paniek en zetten abrupt de computer uit. Het is vreemd dat er nog geen algemeen advies was. Iedere Nederlander zou in een fractie van een seconde moeten weten wat te doen bij een hack. Volgens ons is die bewustwording essentieel.’

 

rust bewaren

De E.H.B.H.-poster is gratis op te vragen per post of te downloaden. Het Collectief hoopt hem bij veel mensen aan de muur te zien. ’Zo weet je bij een hack wat je te doen staat, ook zónder internet,’ aldus Kokke. ’De rust bewaren en de juiste stappen zetten. Daar draait het om. Niet alleen om de schade te beperken, maar ook om de oorzaak te vinden om zo herhaling te voorkomen.’ De stappen van de E.H.B.H. zijn in overleg tussen verschillende partijen opgesteld. Ze worden onderschreven door onder andere ESET Nederland, Nationale-Nederlanden, Solv Advocaten, Winmag-Pro en Meld Misdaad Anoniem.