Goodyear 50 jaar na eerste maanmissie opnieuw de ruimte in

19-07-2019 (11:16) - Tech

Eén set banden van Goodyear, één grote sprong voor de toekomst van mobiliteit: bijna vijftig jaar geleden waren de non-pneumatische XLT's (Expertimental Lunar Tires) van Goodyear de eerste die ooit een bandenspoor op de maan achterlieten. 50 jaar na de landing van Apollo 11 op de maan is Goodyear opnieuw partner van een ruimtemissie.
 
Goodyear werkt samen met het ISS U.S. National Laboratory aan een uniek experiment waarmee het bandenmerk onderzoek doet naar de binding van silicadeeltjes in de microzwaartekrachtomgeving van het ISS (International Space Station). Silica wordt steeds meer toegepast in banden om de prestaties ervan verder te verbeteren. De onderzoekers van Goodyear willen met dit experiment bepalen of nieuwe toepassingen van silica kunnen worden ingezet voor nog betere banden.
 
Astronauten aan boord van het ISS gaan het experiment in een microzwaartekrachtomgeving uitvoeren, terwijl de Goodyear-onderzoekers experimenteren in eigen laboratoria op aarde. Wanneer de ruimtemissie op aarde is teruggekeerd, gaan Goodyear en het ISS U.S. National Laboratory de resultaten vergelijken.