Nederlandse start-up in finale Postcode Lottery Green Challenge 2017

15-08-2017 (11:10) - Tech

De start-up Lightyear uit Eindhoven is gisteravond in de uitzending van RTL Summer Night verrast met 100.000 euro voor hun revolutionaire zonneauto, de Lightyear One. Presentator Beau van Erven Dorens bracht het team het goede nieuws dat zij een van de vijf finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge 2017 en kans maken op de hoofdprijs van 500.000 euro.
 
 
Extra bijzonder is dat dit jaar alle vijf finalisten in ieder geval met 100.000 euro naar huis gaan, dus deze investering heeft de start-up in elk geval al binnen. Het team neemt het tijdens de spannende finale op 14 september op tegen de volgende groene start-ups: ARED en EarthEnable, beiden uit Rwanda, Glowee uit Frankrijk en Pond uit Denemarken. Tijdens de finale wordt bekend wie naar huis gaat met de hoofdprijs van een half miljoen euro. De Postcode Loterij organiseert jaarlijks de wedstrijd om groene innovaties een boost te geven.
 

spin-off van Solar Team

Lightyear is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. De Lightyear One is een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u. De geïntegreerde zonnecellen in de dak voorzien het voertuig van de benodigde elektriciteit, waardoor is de auto niet afhankelijk van een infrastructuur van oplaadpunten. Dit is een enorm voordeel, omdat momenteel slechts 3% van de wereldbevolking een openbaar oplaadpunt in een straal van 100 km heeft. Lex Hoefsloot (26) is medeoprichter van Lightyear en vertegenwoordigt het team tijdens de finale.