Picnic start proef met opslag energie in bezorgwagentjes

05-07-2018 (13:27) - Tech

Online supermarkt Picnic gaat in de gemeente Rotterdam een eigen zogenaamd smart grid ontwikkelen, een innovatief energienetwerk dat vraag en aanbod van stroom optimaal op elkaar afstemt.


Amy Klein, projectmanager bij Picnic: “Onze vloot van elektrische autootjes biedt een unieke mogelijkheid om zo’n smart grid te testen. Met de groei van het aantal elektrische voertuigen zal deze nieuwe technologie veel toepassingsmogelijkheden kennen. De rijksoverheid steunt dit project vanwege het innovatieve karakter en de voorlopersrol die Nederland kan spelen in het ontwikkelen van de technologie.”


Erik Groen, business developer bij ENGIE: “De zonnepanelen op de daken van Picnic produceren overdag stroom die we met de slimme laders in batterijen kunnen opslaan. Deze batterijen kunnen ’s nachts ingezet worden voor het opladen van de bezorgwagens of om stroom terug te geven aan het net wanneer er een stroomoverschot is. ENGIE draagt zorg voor de zonnepanelen, de batterijopslag en de laadinfrastructuur." 

 

netwerk

De proef is de grootste ooit: 160 autootjes van Picnic zullen samen een netwerk vormen. De elektrische bezorgwagentjes zullen hiervoor worden uitgerust met slimme accu’s die energie kunnen opslaan wanneer deze goedkoop en duurzaam voorradig is en deze kunnen afgeven als het net daaraan behoefte heeft.