Vision Direct experimenteert met smart contactlenzen

19-03-2019 (14:08) - Tech

Vision Direct is bezig met het ontwikkelen van smart contactlenzen. Een lens met dataopslag, autofocus, display of radio is daardoor niet langer verre toekomstmuziek. De toepassingen worden  niet alleen ontwikkeld om een bijdrage te leveren aan draagbare technologie, maar boeken mogelijk ook beter resultaat bij aandoeningen als staar en netvliesloslating. 


Zo kan er een draadloze chip en mini-sensor aan een lens toegevoegd worden, die fysiologische parameters in de gaten houdt. Daarmee wordt glucose in het traanvocht van een diabetespatiënt gemonitord, of intra-oculaire druk bij glaucoompatiënten.


Daarnaast zijn er allerlei praktische mogelijkheden met de smart lens. Ze kunnen bijvoorbeeld bodycams vervangen en militaire operaties verbeteren. Bovendien geven ze chirurgen gedetailleerder zicht en directe feedback tijdens een operatie. 
 

technologische wedloop

Vanwege de technologie die om zicht draait, zijn smart contactlenzen een logische manier om met virtual reality, augmented reality en cameratechnologie te experimenteren. Vision Direct is dan ook niet het enige bedrijf dat hiermee bezig is. In de markt van smart contactlenzen is er zelfs sprake van een technologische wedloop rond draagbare technologie. 


De verwachting is dat de gehele markt van smart contactlenzen tegen 2023 een jaarlijkse groei van 10,4 procent haalt. De Verenigde Staten neemt daarbij de grootste positie in, met een groeiende vraag naar oogzorg en de acceptatie van draagbare medische technologie.