Trust Barometer: vertrouwscrisis compleet

17-01-2017 (11:03) - Toeleveranciers

De wereldbevolking heeft weinig vertrouwen in overheden, media, NGO’s en het bedrijfsleven wereldwijd. De Edelman Trust Barometer heeft de sterkste daling ooit gemeten. Hiermee lijkt de internationale vertrouwenscrisis compleet.
 
Het is de 17e keer dat dit onderzoek wordt gehouden. Uit deze editie blijkt dat mensen het gevoel hebben dat ‘het systeem’ faalt en dat de afstand tussen de maatschappelijke bovenlaag en de algehele bevolking verder toeneemt. Deze ontwikkelingen samen zijn een belangrijke verklaring voor de wereldwijde opkomst van populisme.
  
Concreet nam het vertrouwen in de media (43 procent) flink af, net als het vertrouwen in de overheid (41 procent) in 14 markten. De overheid wordt in de helft van de onderzochte landen zelfs minst betrouwbare institutie gezien. Ook de geloofwaardigheid van CEO’s kreeg in alle landen een knauw, tot een dieptepunt van 37 procent. Regeringsleiders blijven met 29 procent de minst geloofwaardige leiders.
 
De situatie zoals geschetst in het onderzoek is nijpend. Slechts 15 procent van de ondervraagden gelooft dat het systeem werkt. Zelfs de maatschappelijke bovenlaag heeft gebrek aan vertrouwen in het systeem: 49 procent van de hoger opgeleiden en de meerderheid van het geïnformeerde publiek (51 procent) zegt dat het systeem heeft gefaald.
 
Arent Jan Hesselink is General Manager van Edelman. Hij duidt de zorgelijke ontwikkelingen: ‘Geen enkele moderne, verbonden samenleving staat hier los van. De wereldwijde implosie van vertrouwen heeft juist op een land als Nederland, waar over enkele weken verkiezingen plaatsvinden, veel impact. Alle instituties in de samenleving zullen nu echt prioriteit moeten geven aan het herstellen of in ieder geval niet verder verliezen van vertrouwen van consumenten, klanten en elkaar.’