Dierendag vs. Dag dieren

04-10-2019 (12:08) - Campagnes

Een bot voor Fikkie, kattensnoepjes voor Minoes en een wortel voor Snuf het konijn. Dat is waar Werelddierendag om draait. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) komt dit jaar met een aanvullende boodschap: wees lief voor je eigen huisdier, maar vergeet ook de prachtige dieren in de bedreigde natuur niet. Er worden meer diersoorten met uitsterven bedreigd dan ooit in de menselijke geschiedenis. Laat het niet gebeuren dat we binnenkort moeten zeggen ‘Dag dieren’.

Op 4 enorme videoschermen in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven worden op 4 oktober uitingen vertoond met daarin diersoorten die het moeilijk hebben. Ook is er een online video gemaakt waar alvast afscheid genomen wordt van de Siberische tijger, de zwarte neushoorn, orang-oetans, de reuzenotter, de walvishaai, het Javaans schubdier, de grote albatros, schildpadden, de reuzenpanda, de rode wouw en de Europese bizon, om er maar een paar te noemen. ‘Dag Dieren’. Als afsluiting de dringende oproep van WWF: ‘Zeg ze niet voorgoed gedag’ en een link naar de actiepagina wwf.nl/kom-in-actie. De uitingen worden ingezet om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het grote aantal bedreigde diersoorten in de wereld. Voor social media kan #dagdieren gebruikt worden.
 

Wereldwijd in actie

“Onze natuur gaat hard achteruit,” zegt Kirsten Schuijt, directeur WWF-NL. Sinds 1970 is de groepsgrootte van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen met gemiddeld 60% afgenomen. Dat blijkt uit het Living Planet Report 2018. En nog steeds staan talloze dieren op het punt van uitsterven. Wereldwijd gaat het om ruim 28.000 soorten. De grootste oorzaak is verlies van leefgebied, onder andere door landbouw. Maar diersoorten hebben het ook zwaar door jacht en stroperij, aanleg van infrastructuur, vervuiling en klimaatverandering. Schuijt: "Wij zijn afhankelijk van de natuur voor onze voedselproductie, voor schone lucht, voor onze energie. Het is tijd om wereldwijd in actie te komen en gezamenlijk een vuist maken."


Dierendag Actiedag

De natuur kan alle hulp gebruiken. Op de actiepagina wwf.nl/kom-in-actie staan daarom ideeën en tips om in actie te komen om de natuur te beschermen. Dat varieert van een donatie aan WWF tot zelf allerlei acties organiseren waarmee geld ingezameld wordt. Op de website staan genoeg voorbeelden en resultaten van eerdere acties. Je kunt elke dag iets doen of gewoon af en toe, wat jij wilt. Het belangrijkste is dat alle beetjes helpen en deze samen heel veel waard zijn. 


Bureaucredits

conceptontwikkeling en -realisatie door ARA, PR door Coopr. De videoschermen worden gratis ter beschikking gesteld door blowUP media.