Bicycling roept wielrenners op: Gebruik je kop, helm op!

19-09-2019 (10:03) - Campagnes

Wielerplatform Bicycling roept in de nieuwe campagne ‘Gebruik je kop, helm op!’ alle wielrenners op met hun helm op de fiets te stappen. 17 procent van de wielrenners die in 2018 op de eerste hulp belandden had letsel aan het hoofd, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Bij alle sporten samen is dat maar zeven procent. 
 
Om wielrenners bewust te maken van het belang van een helm, riep Bicycling volgers op om hun verhaal te delen over die keer dat een helm hun leven redde. In een video vertellen vijf wielrenners, inclusief Bicycling-hoofdredacteur Laurens ten Dam, hun verhaal en danken ze hun helm voor zijn bewezen diensten. Ook in het volgende nummer van Bicycling Magazine komen de verhalen uitgebreid aan bod. 
 
Vooral het aandeel hersenschuddingen is bij wielrenners groot: acht procent, versus drie procent bij alle sporten. Een hondertal Nederlandse wielrenners liep in 2018 ernstig schedel- of hersenletsel op. Zonder helm zou dat aantal nog veel groter geweest zijn. Uit eerder buitenlands onderzoek blijkt dat fietsers bij een ongeval mét helm 60 procent minder kans maken op ernstig hoofd- en hersenletsel en zelfs 70 procent minder kans op dodelijk hoofd- en hersenletsel, dan fietsers zonder helm.