Me, Myself and I-cultuur verliest

28-01-2014 (08:28) - Column

We zijn bijna een maand op weg in het verse jaar. De onderhandelingen rond de titels van Sanoma zijn in volle gang en daar komt de komende maand ongetwijfeld meer beweging in. Tegelijkertijd is Telegraaf Media Groep (TMG) terug bij af nu het sociaal plan bij de vakbondsleden is begroet met een thumbs down.
 
Dat thumbs down is nergens goed voor. Niet voor de leden, niet voor TMG en ook niet voor het vak in bredere zin. Dat de vakbondsleden er méér voor zichzelf uit willen persen, vind ik ongehoord in deze tijd. Dit gedrag is een laatste hick-up van de arrogantie die werd opgebouwd in een tijd waarin vrijwel iedereen dacht dat alles kon en alles mocht zonder dat je je daarvoor eerst volkomen uit de naad hoefde te werken.
 
Maar die vlieger gaat niet meer op. Het Me, Myself and I heeft geen bestaansrecht meer. Wat vakbond en leden op deze manier bewerkstelligen, is dat nog meer ontslagrondes zullen volgen. De kosten moeten tenslotte  linksom of rechtsom ingeperkt worden. Wie dat niet wil of kan zien, heeft de afgelopen jaren niets geleerd.
 
Het zou passend zijn als vakbond en vakbondsleden eens de hand in eigen boezem zouden steken. Vraag je eens af: heb ik in die jaren van (te) grote welvaart misschien zelf wat laten liggen? Heb ik misschien een beetje zitten suffen af en toe? Was het niet al te makkelijk om een uur of wat te pakken hier en daar op kosten van ‘de baas’? 
 
Wie een beetje ballen heeft, trekt de consequenties van het teveel aan (eigen) gemakzucht. Dat betekent voor werknemers in Nederland nog steeds zeer zeker niet dat je met ‘niks’ op straat komt te staan. En dat is maar goed ook. Het betekent alleen wel dat je met meer energie aan de bak moet. Op die manier kom je niet alleen zelf verder, maar is er ook meer toekomst voor de collega’s die je achter laat.
 

Nicolette Hulsebos

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.