Outsiders

04-10-2017 (10:30) - Column

Wat een heerlijk woord is dat toch. Outsiders. De klank. Het mysterie dat je voelt. Ruimtewezens. Een tikkie beangstigend. Immers een outsider is geen insider. En een insider willen we allemaal zijn toch? Ook al is een outsider een stuk spannender. 


Insiders zijn establishment. De mensen die de gedeelde mening met een groep achter zich hebben en waaraan ze hun zelfvertrouwen ontlenen. Een ideale groep om te benaderen als je bijvoorbeeld een grote supermarkt bent of president van Amerika wilt worden. 


Outsiders zijn gefragmenteerd. Voor grote merken niet interessant. Hen bereiken en beraken is te kostbaar en alleen interessant wanneer outsiders ingangen hebben bij grote groepen insiders. We noemen deze outsiders dan ineens influencers. Een inspiratie voor insiders. 


Maar zijn influencers dan nog wel echte outsiders? Zijn dit nog de onafhankelijk denkenden die niet per se bij een groep willen horen en hun eigen koers varen? Een echte outsider wil niks met een insider te maken hebben. Bij echte outsiders gaat het om de binnenkant. Om het zuivere idee en het ware karakter. Los van alles. Weg van de kudde, dichtbij het individu.


In de Hermitage is tot en met 28 mei 2018 de expositie Nieuwe Meesters te zien. Portretten van outsider artists*, gemaakt door Sander Troelstra. Naast ieder portret hangt werk van de geportretteerde artiest. Ik mocht als insider bij de opening zijn. Maar voelde mij een outsider. Tussen al deze krachtige artiesten die zo dicht bij hun gevoel kunnen komen en dit weten te vertalen in de meeste fraaie werken. 


Outsiders zijn mensen die zich durven te verwonderen en hiervoor uit durven komen. Dat is niet beangstigend. Dat is eng stoer. 


(Outsider artists zijn kunstenaars met een verstandelijke beperking)


Arjan Ribbe
Hunt. Creative Business Activation

 

Nieuwe Meesters
4 oktober 2017 t/m 28 mei 2018

foto: Sander Troelstra - Lionel