Achtste Cultuurfonds Mode Stipendium voor Bas Kosters

13-04-2018 (20:32) - Creatie

 Op vrijdag 13 april 2018 ontving de Nederlandse modeontwerper Bas Kosters het achtste Cultuurfonds Mode Stipendium uit handen van Johan van Beem, adjunct-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daarnaast ontving Kosters traditiegetrouw de welbekende wisseltrofee ontworpen door Atelier Ted Noten uit handen van zijn voorganger Ronald van der Kemp.

 
 
Van Beem over het Cultuurfonds Mode Stipendium: “Het Cultuurfonds steunt al meer dan 75 jaar cultuur, natuur en wetenschap en is een groot fan van mode. Net als de anonieme genereuze schenker die bij ons in 2011 het Mode Stipendium oprichtte. We zijn heel blij met deze jaarlijkse impuls van 50.000 euro aan een topontwerper. Een ondersteuning die ervoor zorgt dat er ruimte is voor artistieke of zakelijke verdieping. Voor experiment en innovatie!”
 

Het commissierapport

Angélique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation, deelde het commissierapport van de gelauwerde Kosters: “In tijden waarin we diversiteit willen omarmen koestert de commissie juist de Nederlandse diversiteit, en deze ontvanger is de verpersoonlijking van die diversiteit. Hierin toont Bas Kosters zich volstrekt uniek; zijn handschrift verenigt moeiteloos eenvoud én poëzie, bevraging én tederheid, sociaal engagement én kwetsbaarheid, onconventionaliteit én overgave, fashion anarchisme én democratie. Hij doet op diep persoonlijke wijze veel recht aan het medium mode en brengt daarbij continue een ode aan de eigen essentie: bewustwording van en respect voor de menselijke maat.”
 
Daarnaast roemde de commissie de reikwijdte van het oeuvre van de achtste ontvanger in de estafette van excellente talenten die hem voorgingen. “Mede door het intense stamina waarmee de creatieve output door Bas Kosters in de wereld gezet wordt is hij met recht een vaandeldrager voor de Nederlandse modevormgeving.”
 

HOPE by Bas Kosters

De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke ceremonie in het Stedelijk Museum Amsterdam. Aansluitend aan de uitreiking organiseerde Kosters multi performances in het auditorium die de grenzen tussen mode en kunst verkennen. Dit vormde een preview van de door Kosters nieuw ontwikkelde collectie "HOPE" in een avondvullende experience met speciaal voor het moment gerealiseerde art video’s met soundscapes. Kosters over zijn nieuwe werk: “De bekendmaking van het Cultuurfonds Mode Stipendium staat symbool voor een nieuwe en belangrijke stap in mijn carrière. Het stipendium is iets waarvan ik intens gehoopt had dat de eer mij ten deel zou vallen. Hoe toepasselijk om hier het publiek kennis te laten maken met mijn nieuwe project, om daarmee een blik op de toekomst te werpen. HOPE staat voor het koesteren van dromen, en dat ze uit kunnen komen, aan licht zien aan het eind van een tunnel, of het willen zien. HOPE staat voor een frisse start, de wedergeboorte, de sunny side up, maar ook voor de 'ik-had-beter-moeten-weten'. HOPE staat voor een leider die je mee neemt, of iemand die jou een droom verkoopt. HOPE staat voor je idealen die je deelt, en waar je voor strijdt.” 
 

Over het Cultuurfonds Mode Stipendium

Het Cultuurfonds Mode Stipendium werd in 2011 ingesteld door een anonieme mecenas en ondergebracht bij het Prins Bernhard Cultuurfonds die hiervoor een partnership met de sectorpartij Dutch Fashion Foundation aanging. Het stipendium bestaat uit een door Ted Noten ontworpen wisseltrofee en een geldbedrag van 50.000 euro. Voor gevorderde modevormgevers bestaan in Nederland tegenwoordig helaas maar weinig stimuleringsregelingen. Dankzij het Cultuurfonds Mode Stipendium wordt de ontwerper in staat gesteld een volgende stap in zijn of haar carrière te zetten. Eerdere ontvangers zijn Jan Taminiau (2013), Iris van Herpen (2016) en Ronald van der Kemp (2017), naast Ilja Visser (2011), Francisco van Benthum (2012), Truus en Riet Spijkers (2013) en Youasme Measyou (2015).
 
 
foto: Reinier RVDA
De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.