Dawn en Ambassadors creëren nieuwe merkfilm ‘Alleen bij de Bijenkorf’

15-08-2017 (13:02) - Creatie

Het magische moment waarop de lichten van de Bijenkorf volledig gedoofd worden en een kalme stilte over alle verdiepingen neerstrijkt, is in de recente geschiedenis niet meer gebeurd. Maar voor de nieuwe merkcampagne ‘Alleen bij de Bijenkorf’ wordt het bijzondere warenhuis van een nieuwe kant belicht. 
 

“Gedurende de nacht in de Bijenkorf zijn is een uniek gevoel en zeer bijzondere ervaring” vertelt Vincent Lammers, Regisseur en Hoofd van Design en Animatie bij Ambassadors. “Dit uitzonderlijke moment is de leidende draad in het verhaal, waarin de kleine vogel steeds meer van het warenhuis ontdekt en zich steeds bijzonderder gaat voelen. We hebben nauw samengewerkt met Dawn om die emotie in alle aspecten van de film, van animatie tot de kleur grading en muziek, terug te laten komen.”
 

Een warmte en elegante look

De nachtelijke shoot had meerdere uitdagingen volgens Floris van der Lee, DOP. “We hadden de Bijenkorf nog nooit ‘s nachts gezien of met alle lichten uit. Wat erg spannend was op de draaidag! Maar samen met het lichtteam en Ambassadors hebben we perfect de look kunnen creëren die we voor ogen hadden. De opgezette stand-in vogels zijn een minder geavanceerd hulpmiddel, maar zorgen er wel voor dat de geanimeerde vogels later feilloos in alle shots passen.” 
 
Die look is verder ontwikkeld in de grading bij Koert van der Ploeg, Colourist bij Ambassadors. “Voor dit project hebben we de grading vroeg in het proces betrokken en meegedacht over eventuele kleur concepten en on-set licht oplossingen. Samen met de getalenteerde Floris [van der Lee], Vincent [Lammers] en Creatief Directeur Ward Graumans hebben we een krachtige pre-grade neer gezet waar de rest van het team op heeft kunnen bouwen.”
 

Kleine glimlachjes en een uniek gevoel

De muziek volgt de emotie van de kleine vogel en is de verteller door het verhaal heen. “De muziek speelt in op de verwondering van de vogel en bouwt op naar het heroïsche moment bovenaan de roltrap” legt Sebastiaan Roestenburg, Founding Partner en Componist bij Ambassadors, uit. “Hierna krijgt de muziek een lichter karakter omdat de kleine vogel zich vrijer voelt, tot het moment voor de spiegel wat een mooie knipoog is tussen realiteit en droomwereld, die nog meer versterkt wordt door de melodie. We hebben de muziek op het einde kleiner en menselijker gehouden zodat het de unieke gevoel benadrukt.”
 
De muziek en sound design zijn verweven doorheen de film, vertelt Joep Meijburg, Componist en Sound Designer bij Ambassadors. “Ik heb gezocht naar de realistische geluiden van een vogel, zoals het geluid van de pootjes op verschillende ondergronden of het fladderen. Maar tegelijkertijd wil je niet de magie van het verhaal verliezen door teveel realisme. Dus bij de pauw zijn de veren stil en spreekt de muziek.”
 
De menselijke elementen zitten niet alleen in de muziek, maar ook in het design en animatie van de hoofdkarakters, verklaart Lammers. “De kleine vogel en de pauw hebben subtiele menselijke trekjes. Zoals het knipperen van de ogen en kleine glimlachjes in hun snavels. Daarnaast zijn de vogels tot in de kleinste details uitgewerkt om zo de perfecte bewegingen en look te creëren. Bijvoorbeeld de pauw heeft ongeveer 33712 veren, 1400 botten en 80 besturingselementen.” 
 

credits

Agency – Dawn
Productiemaatschappij - Ambassadors
Regie - Vincent Lammers
Productie Producer - Sanne Rosinga 
VFX Producer - Marissa Zandvliet
Sound Producer - Zoë de Regt
DOP - Floris van der Lee
Componist - Sebastiaan Roestenburg 
Sound Designer - Joep Meijburg
Design & Animation Director - Vincent Lammers
Associate Design & Animation Director - Nick Groeneveld, Jurriën Boogert
Lead Animator - Nick Groeneveld
Animation - Ralph Meijer
Layout & Storyboard - Pim Bos, Nick Groeneveld, Jurriën Boogert
Character Design - Jurriën Boogert
Colourist - Koert van der Ploeg
Off-line Editor - Arjan Tesselaar 
VFX Supervisor - Stephen Pepper
Lead 2D Artist - Sil Bulterman 
2D Artists - Jeremy Verf, Melissa van het Spijker
 3D Supervisor - Will JeffersLead 3D Artist - Mark van Berkel 
3D Artists - Jeroen Hoolmans, Jonathan Krijgsman, Jeroen Cloosterman