De straat op!: 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme

15-09-2019 (21:14) - Creatie

Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, presenteert van 28 september 2019 tot en met 5 januari 2020 de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. De expositie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok wordt op 27 september geopend door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering van Amsterdam Rutger Groot Wassink.

Op 27 september 1919 vierden de strijdsters voor het vrouwenkiesrecht hun overwinning in het Concertgebouw in Amsterdam. Een dag later, op 28 september 1919, trad het algemeen kiesrecht in Nederland in werking. Nu, 100 jaar later, opent Atria zijn schatkamer met uniek archiefmateriaal uit de vrouwenkiesrechtbeweging. Feministische activisten van nu blikken terug op de strijd van toen en vertellen waarvoor we in de toekomst de straat op moeten.

In de expositie komt de demonstratie voor vrouwenkiesrecht in Amsterdam tot leven. Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en authentieke verhalen van de vrouwen en mannen uit de tijd van de eerste feministische golf. Massaal met ruim 18.000 voorvechters uit het hele land gingen zij in Amsterdam de straat op voor een betere toekomst.