Een reis naar hoger sferen

13-03-2017 (14:25) - Creatie

De meest afgebeelde vrouw ter wereld heeft nu haar eigen tentoonstelling in Museum Catharijneconvent in Utrecht: Maria. Kossmann.dejong heeft deze tijdelijke tentoonstelling - de grootste van het museum ooit - ontworpen als een inspirerende Mariareis. Dwars door culturen en religies, langs werk van oude meesters en moderne kunstenaars, en aan de hand van persoonlijke verhalen van bekende en minder bekende Nederlanders, leren bezoekers Maria kennen en ontdekken ze de vele gezichten van deze wereldvrouw.


Het levensverhaal van Maria is veelomvattend en haar verbeeldingen in de kunst grenzeloos. Om deze grote verscheidenheid te tonen en toch een samenhangende tentoonstelling te creëren, is gekozen voor een chronologische vertelling van het leven van Maria in de lange kloostergangen. In de zalen daaromheen zijn zes verschillende thema’s uitgelicht, zoals ‘Oermoeders en godinnen’, ‘Devotie’ en ‘Maria in de hedendaagse kunst’. Met een mix van audiovisuele middelen, kleur, licht en geluid is telkens een andere wereld gecreëerd. 

De symboliek van Maria is in de hele tentoonstelling zichtbaar en voelbaar gemaakt. Als introductie in de trapopgang naar de tentoonstelling op de eerste verdieping, neemt Maria – getoond in Hemelvaart – bezoekers mee naar hogere sferen. In de hoofdtentoonstellingsruimte zorgt een schakering van kleurfolies op de ramen voor gefilterd en gekleurd binnenvallend daglicht en in combinatie met diverse soundscapes ervaren bezoekers een prikkeling van de zintuigen. Daarbij is gezocht naar een spannend samenspel tussen oud en nieuw; historische ikonen, schilderijen en pieta-figuren zijn geplaatst naast hedendaagse vertalingen van Maria in bijvoorbeeld tatoeages, video-installaties en op internet. Filmfragmenten met persoonlijke verhalen en ervaringen van bekende en onbekende Nederlanders brengen ook de menselijke kant van Maria in beeld.


'Maria' is tot en met 20 augustus 2017 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. 

 

foto: Thijs Wolzak