Roorda en Halal zoeken verbinding in Spoken Word festival

29-07-2020 (10:44) - Creatie

 Op vrijdag 31 juli gaan er in Podium Mozaïek (en ook online) acht spoken word films in première rondom het thema ‘Verbinding’. Het woordkunstplatform Wilde Woorden in Amsterdam-West is hiervoor een samenwerking aangegaan met diverse Amsterdamse spoken word artiesten, Roorda Reclamebureau en HALAL.
 
Eigenlijk zou deze zomer de 1ste editie plaatsvinden van Wilde Woorden in de vorm van een ‘Spoken Word Festival’ in het Westerpark. Corona gooide echter roet in het eten voor alle grote evenementen in Nederland. De organisatie heeft toen in overleg met Stadsdeel West deze alternatieve videoproductie geïnitieerd. Podium Mozaïek opent daarnaast zijn deuren voor Wilde Woorden met hun prachtige locatie en streamingdiensten.
Het thema verbinding wordt in de performance-video’s met woordkunst vanuit verschillende hoeken belicht door artiesten als Leeroy Molly (Zwart Licht), Babs Gons, Justin Samgar (initiatiefnemer van Wilde Woorden) en diverse spoken word artiesten uit Amsterdam-West.
 

verbinding zoeken in woorden

Joeri Jansen, mede-initiatiefnemer en creatief directeur Roorda Reclamebureau: ‘Toen Justin ons benaderde voor deze samenwerking brandde net de discussie over diversiteit en inclusiviteit in ons vak in alle hevigheid los. Het thema “verbinden” sprak mij daarbinnen direct aan. Het is belangrijk dat álle verhalen en emoties worden gehoord. Spoken Word en Hip-Hop hebben historisch een grote rol gespeeld in de anti-discriminatie beweging. Denk aan woordkunstenaars als Muhammad Ali tot pioniers als KRS-One. Woorden kunnen verdeeldheid zaaien, maar zeker ook verbinden. Door woorden en creativiteit een podium te geven ontstaat er meer begrip, waardering, ontroering en komt de verbinding op gang.’
.
Roziena Salihu doet dat bijvoorbeeld schitterend in “Knikkende knieën”:

Laten we elkaar weer vinden
In de dingen die ons mens maken
In het gemis van onze geliefden
In de liefde voor onze kinderen
Laten we elkaar weer vinden
In hoe we allemaal even nietig
In een land
Waar je taal niet spreekt
Hoe je tegen de tafel stoot met je kleine teen
In hoe we allemaal hoe we allemaal bang het in het donker en
Hoe iedereen onzekerheid kent
Hoe we allemaal net nooit genoeg
Of net iets te veel
Hoe we allemaal schreeuwen van daken
En fluisteren onder lakens.’
 
Regisseur Kirwin Lonwijk, die de acht film maakte, voegt toe: ‘Het was een nieuwe ervaring voor mij om spoken word performances te filmen. Ik was vooral gewend aan meer commercieel werk en muziekvideo’s die wat hogere tempo’s hebben. De samenwerking met HALAL en de energie met iedereen op set was chill. We probeerden iets cools ervan te maken en dat is voor mijn gevoel gelukt. Ik hoop dat dit voor meer eenheid tussen mensen zorgt en meer mensen naar spoken word gaat trekken.’
 
Op de premièreavond van 19:00-22:00 worden de films vertoond, worden de spoken word artiesten live geïnterviewd over hun tekst en video, is er muziek van Shishani Vranckx en maken sneldichters een gedichtje voor je favoriete persoon. Het hele evenement wordt live gestreamd en uitgezonden via Facebook Live van Wilde Woorden.
 
Tickets om de avond in levenden lijve bij te wonen zijn hier te verkrijgen.
 
Het festival en de content is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam Stadsdeel West, Amsterdams Fonds voor de Kunsten.
 
Bekijk hier alvast alle video’s van de performances:
 
Leeroy Molley - Nu Wij
Babs Gons - Ga terug naar je eigen land
Luan Buleshkaj - Ik Heb Mijn Stad Weer Terug
Sholeh Rezazadeh - Tot Rust Gaan
Ike Krijnen - Wat Wij Zien
Zeinab El Bouni - Ik Geef Mijn Woord
Roziena Salihu - Knikkende Knieën
Justin Samgar - Wij Zijn Amsterdam