What Design Can Do slaat nieuwe weg in

02-05-2018 (13:23) - Creatie

Op 24 & 25 mei 2018 vindt What Design Can Do Live Amsterdam plaats in de Stadsschouwburg en De Balie. De tweedaagse conferentie belicht de rol van design bij maatschappelijke vernieuwing. Dit jaar wordt extra ingezet op de samenwerking tussen designers en maatschappelijke organisaties, overheden en bedrijfsleven. De belangrijkste thema’s in het programma zijn klimaatverandering en sociale rechtvaardigheid.


What Design Can Do (WDCD) heeft in de afgelopen jaren het zwaartepunt verlegd van inspiratie naar activatie. In de WDCD Challenges daagt het platform designers uit om met innovatieve oplossingen te komen voor prangende maatschappelijke vraagstukken, zoals vluchtelingenopvang en klimaatverandering.


vernieuwde opzet

In een vernieuwde opzet van de conferentie wil WDCD nu ook maatschappelijke organisaties, overheden en het bedrijfsleven activeren om met ontwerpers samen de problemen te lijf te gaan. Voor het ontwikkelen van innovaties met impact, is een samenwerking tussen ontwerpers en belanghebbende partijen cruciaal. Een samenwerking die nodig is om te zorgen dat concepten realiteit worden en in staat zijn voor maatschappelijke impact te zorgen. WDCD zet zich vanaf nu nadrukkelijker in om de designgemeenschap te verbinden met de relevante netwerken en partijen.


bewustzijn kweken

Richard van der Laken, medeoprichter en creatief directeur van WDCD: “What Design Can Do is sterk gegroeid. We zijn begonnen met bewustzijn te kweken over de rol die designers kunnen hebben bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Twee jaar geleden hebben we de eerste challenge gelanceerd, waarmee we designers vroegen om daadwerkelijk in actie te komen. Maar aan ideeën alleen heb je niks. Ze moeten ontwikkeld en geïmplementeerd worden om het verschil te maken. Inmiddels hebben wij over de hele wereld een enorm netwerk opgebouwd van partijen die we met designers in contact kunnen brengen om hun plannen in praktijk te brengen.”


programma

De conferentie is gevuld met sessies, interactieve workshops en masterclasses door een diverse line-up van topsprekers uit binnen- en buitenland. In werksessies worden designers gekoppeld aan grote bedrijven, NGO’s, overheids- en andere non-profitorganisaties. Op het hoofdpodium behandelen onder anderen Robert Wong (Creatief directeur Google Creative Lab), Joel Towers (Executive Dean Parsons School of Design), de oprichter van De Vegetarische Slager Jaap Korteweg en documentairemaker Sunny Bergman, de twee thema’s.


Climate Action Challenge

Vorig jaar lanceerde What Design Can Do de wereldwijde Climate Action Challenge. Hierbij werd de creatieve gemeenschap opgeroepen om gedurfde, innovatieve oplossingen in te sturen die positief kunnen bijdragen aan de manier waarop we omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. De dertien winnende teams werden vanaf januari 2018 begeleid om hun concepten uit te werken in een door Social Enterprise NL op maat gemaakt acceleratieprogramma. Op 24 mei 2018 laten de winnaars het resultaat van vijf maanden acceleratieprogramma zien. Tijdens deze Demo Day worden de prototypes en bijbehorende ondernemingsplannen gepresenteerd aan mogelijke investeerders of partners en het WDCD-publiek.