BenBits bijt van zich af

BenBits bijt van zich af

11-10-2021 (11:52) - Economisch

Begin september probeerde een van de grootste kauwgomfabrikanten ter wereld, Perfetti van Melle Benelux  (Mentos) het merk BenBits aan te pakken door een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie (RCC). BenBits wordt ervan beschuldigd ten onrechte de claim ‘bereid op basis van natuurlijke gom’ te gebruiken. Om duidelijk te maken hoe het zit, zag BenBits zich genoodzaakt om een tegenclaim in te dienen. BenBits eist bij de RCC dat op de verpakkingen van Mentos duidelijk wordt vermeld dat er plastic in Mentos kauwgom zit.
 
De claim “gom” en “gombasis” in de voedingswaarde tabel van de Mentos kauwgom is volgens BenBits misleidend. Deze gom blijkt namelijk allesbehalve een natuurlijk ingrediënt te zijn. BenBits haalt hierbij een onderzoek van Schuttelaar (in opdracht van de Tweede Kamer) aan waarin wordt gesteld: “Voor de gebruiker is dit misleidend. ‘Gom’ of ‘gombasis’ roept een associatie op van natuurlijke ingrediënten die in dit geval niet klopt”. De gombasis van conventionele kauwgom bevat namelijk synthetisch plastic. De consument hoort geïnformeerd te worden dat er geen gom, maar plastic in deze kauwgom zit. Dit is tevens in lijn met de recent door de Europese Commissie gestelde regels voor plastic houdende producten. Sinds 3 juli 2021 moet op een groot aantal producten vermeld staan dat die producten plastic bevatten.

Milan Dontje, directeur van BenBits: “We zijn niet zo van de klachten en de rechtszaken, we maken liever een goede kauwgum, maar in dit geval kunnen we niet anders dan ons verhaal te vertellen. Gezien de zwerfafval- en plastic problematiek is verborgen plastic in consumentenproducten niet meer van deze tijd. Kauwgom is na sigarettenpeuken de grootste veroorzaker van zwerfafval: jaarlijks worden er in Nederland zo’n 1,5 miljoen kauwgompjes op straat gegooid. De plastic gombasis van conventionele kauwgom breekt niet af en blijft minimaal 25 jaar in het milieu achter. Dit wordt deels veroorzaakt doordat mensen geen idee hebben waar kauwgom van is gemaakt. Wij horen dit zelf dagelijks als we consumenten spreken. Men beseft zich niet dat er plastic in conventionele kauwgom zit en dat je door dit gedrag onbewust bijdraagt aan het plastic probleem. Ook op andere gangbare en voor consumenten schadelijke producten zoals sigaretten, dient op de verpakking een “plastic-inside-logo” te worden vermeld. Wij zijn van mening dat een dergelijk logo ook op de conventionele kauwgom moet worden vermeld.”

Uitspraak Reclame Code Commissie

De Reclame Code Commissie heeft in een eerdere klacht van wereldwijd opererend snoepgoedfabrikant Perfetti tegen BenBits aangegeven langer de tijd nodig te hebben om een uitspraak te doen. Volgens Perfetti, producent van o.a. Mentos kauwgom, is de kauwgom van BenBits “niet bereid op basis van een natuurlijke gombasis” en zou de kauwgom van BenBits derhalve niet het predicaat ‘natuurlijk’ mogen dragen. De Reclame Code Commissie doet naar verwachting over twee weken uitspraak in die zaak.

 


RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing