Creatieven moeilijker aan het werk in Engeland na Brexit

23-10-2018 (14:44) - Economisch

De Britse regering heeft besloten dat na Brexit dezelfde immigratieregels zullen gelden voor EU-inwoners als voor arbeidsimmigranten uit de rest van de wereld. Daardoor zullen creatieven uit de EU minder makkelijk aan het werk kunnen in Groot-Brittannië.


Na de Brexit zullen EU-burgers dezelfde visa moeten aanvragen als alle andere internationale migranten die in het Verenigd Koninkrijk willen werken. Je moet daarbij minimaal 30.000 pond (34.000 euro) verdienen om in aanmerking to komen voor een visum. Op die manier wil de regering vooral hooggekwalificeerde migranten toelaten. 


De Britse regering baseert de aanpassingen in het immigratiebeleid op een recent rapport van de onafhankelijke Migration Advisory Committee (MAC). De nieuwe regels kunnen voor veel creatieven nadelig uitpakken. Volgens het tijdschrift Design Week verdient een grafisch ontwerper in het VK gemiddeld 25,900 pond (29.400 euro), niet genoeg dus om in aanmerking te komen voor een visum. Daarbij komt dat veel mensen in de creatieve industrie als freelancer werken, met wisselende inkomens.

 

voorkeursregeling

Naast de inkomensregel, wil de regering ook voorrang geven aan bepaalde beroepen waaraan een tekort is. Op die lijst staan game designers, 3D computer animators, visual effects designers en software-ontwikkelaars. Die hebben dus straks hoogstwaarschijnlijk méér kans op een werkvisum dan bijvoorbeeld grafisch en productontwerpers. 

 

teleurstelling

In Britse creatieve industrie is teleurgesteld gereageerd op de maatregelen van de overheid. Jack Tindale, manager design- en innovatiebeleid bij Policy Connect, had liever gezien dat de Immigration Skills Charge helemaal was geschrapt: ‘De maatregel creëert een zware financiële last voor het midden- en kleinbedrijf. Ook de salarisdrempel van 30.000 pond schaadt de mogelijkheden voor bedrijven om het beste, jong talent aan te trekken.’


 


Creative Holland

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing