De toekomst van Bitcoin

30-01-2021 (14:30) - Economisch

Een cryptocurrency is een digitale munteenheid die wordt gecreëerd en beheerd met behulp van geavanceerde versleutelingstechnieken, ook wel bekend als cryptografie. Cryptocurrency maakte de sprong van een academisch concept naar (virtuele) realiteit met de creatie van Bitcoin in 2009. Tegenwoordig kan je met Bitcoin razendsnel betalingen doen in real-time, of dit nu voor een broodje bij de bakker is of een abonnement voor een muziekstreamingdienst. De Bitcoin-transactie wordt direct verwerkt, in tegenstelling tot een banktransactie.
 
Zullen deze alternatieve munteenheden uiteindelijk de conventionele munteenheden verdringen en op een dag net zo alomtegenwoordig worden als dollars en euro’s? Of zijn cryptocurrencies en voorbijgaande rage die snel zal uitdoven? Het antwoord ligt bij Bitcoin.


Het ontstaan van Bitcoin

Hoewel Bitcoin al in 2009 werd gecreëerd en het in de daaropvolgende jaren steeds meer aanhangers kreeg, trok het pas in april 2013 echt de aandacht van investeerders en de media. Bitcoin bereikte toen namelijk een recordhoogte van $266 dollar per Bitcoin, nadat het in de twee maanden daarvoor met het tienvoudige was gestegen. Op zijn hoogtepunt had Bitcoin een marktwaarde van meer dan $2 miljard, maar een duik van 50% kort daarna leidde tot een heftig debat over de toekomst van cryptocurrencies in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder.
 

Investeren in Bitcoin

Een groeiende groep mensen ziet Bitcoin als een investering met een enorm rendement. Terwijl de Bitcoin-prijs rond 2012 rond de $2 voor één Bitcoin schommelde, bereikte het in 2017 een recordwaarde van $20.000. Ondanks dat de koers sterk fluctueert, blijft het een interessante investering. Veel investeerders gaan hiervoor naar bedrijven als het online handelsplatform eToro om een deeltransactie aan te gaan. Wie geen ervaring heeft in beleggen en een strategie wil kiezen, kan op deze sociale platforms een ervaren Bitcoin-handelaar kopiëren. Ook bieden deze platforms vaak enorm veel informatie om tips op te doen over het beleggen en om de markt in de gaten te houden.
 

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is een gedecentraliseerde munt die gebruik maakt van peer-to-peer technologie. Alle functies worden collectief door het netwerk uitgevoerd zoals de uitgifte van de valuta, het verwerken van transacties en de verificatie. Deze decentralisatie maakt Bitcoin vrij van overheidsmanipulatie of -inmenging. De keerzijde hiervan is dat er geen centrale autoriteit is om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt of om de waarde van een Bitcoin te ondersteunen. Bitcoins worden digitaal gemaakt via een “mining”-proces waarvoor krachtige computers nodig zijn die complexe algoritmen oplossen en getallen kraken. Momenteel worden ze elke 10 minuten gemaakt met een snelheid van 25 Bitcons.
 

Het verschil met traditionele valuta

Deze kenmerken maken Bitcoin fundamenteel anders dan een fiatvaluta. Een fiatvaluta wordt gewaarborgd door het volle vertrouwen en krediet van de overheid. De uitgifte van fiatvaluta is een sterk gecentraliseerde activiteit die onder toezicht staat van de centrale bank van een land. De bank reguleert de hoeveelheid uitgegeven valuta in overeenstemming met haar monetaire beleidsdoelstellingen, maar theoretisch gezien is er geen bovengrens aan de hoeveelheid van dergelijke valuta-uitgifte. Bovendien zijn deposito’s in lokale valuta doorgaans verzekerd tegen bankfaillissementen door een overheidsinstantie. Bitcoin heeft deze ondersteuning niet. De waarde van een Bitcoin is volledig afhankelijk van wat investeerders er op een bepaald moment voor willen betalen. En als ls een Bitcoin-beurs failliet gaat, hebben klanten met Bitcoin-tegoeden geen rechten om deze terug te krijgen.
 

De toekomst van cryptocurrency

Sommige economische analisten voorspellen dat er een grote verandering in crypto op komst is als institutioneel geld de markt betreedt. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat crypto naar de Nasdaq wordt gebracht; dit zou de geloofwaardigheid van blockchain en het gebruik ervan als alternatief voor conventionele valuta verder vergroten. Er wordt ook voorspeld dat crypto alleen een geverifieerd exchange traded fund (ETF) nodig heeft. Een ETF zou het absoluut gemakkelijker maken om in Bitcoin te beleggen, maar de vraag naar de crypto moet dan nog wel bestaan, iets wat niet automatisch gegenereerd wordt met een fonds.
 
De opkomst van Bitcoin heeft een debat op gang gebracht over de toekomst ervan en die van andere cryptocurrencies. Na de lancering in 2009 heeft het succes van Bitcoin geleid tot de creatie van alternatieve cryptocurrencies zoals Etherium, Litecoin en Ripple. Voordat een cryptocurrency echter deel kan uitmaken van het reguliere financiële systeem, moet het aan zeer uiteenlopende criteria voldoen. En hoewel deze mogelijkheid ver weg lijkt, is het vrijwel zeker dat de manier waarop Bitcoin met uitdagingen en success omgaat, bepalend is voor het lot van andere cryptocurrencies in de toekomst

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing