Eindelijk volwassenheid in de cryptomarkt?

31-07-2018 (12:10) - Economisch

Afgelopen jaren was er veel te doen over de risico’s die beleggingen in crypto’s met zich meebrachten en dat was terug te zien in de koersen. Het kwam voor dat stijgingen van tientallen procenten gepaard gingen met fikse correcties. Echter: het tij lijkt gekeerd en cryptomunten worden steeds volwassener. Maar hoe zit het nu precies en wat gaat de toekomst brengen?


Koersen stabiliseren

Waar voorheen dat koersen van cryptomunten enorm schommelden is er eindelijk iets van stabilisatie of zlefs een gematigde groei in zicht. Afgelopen maand heeft bijvoorbeeld de Bitcoin een mooie, gelijke, groei laten zien van $6400 tot $8100. In deze maand zijn er geen enorme schommelingen geweest in de koers en dit brengt het positieve sentiment weer wat terug in de markt. Het feit dat de marktvolumes toenemen heeft ook te maken met de aanbieders. Een Bitcoin kopen kan tegenwoordig bij partijen als Bitvavo gewoon met iDeal en zelfs een eigen wallet is niet meer nodig.


Risico’s lijken te dalen

Beleggers die veel bezig zijn met cryptocurrencies merken dat de risico’s van een investering in deze digitale valuta en vergelijking met bijvoorbeeld tech- of farmaceutische aandelen eigenlijk best meevallen. Met de daling van Facebook afgelopen week, wat 120 miljard heeft gekost, zien crypto beleggers in dat dit de helft van de hele cryptomarkt was. Daarnaast zijn er ook maar weinig Nederlanders die negatieve economische gevolgen zullen ervaren van een grote koersdaling van de cryptomarkt, maar zo’n 1%. Bijna 2% van de Nederlanders cryptobeleggers zit op het moment in een investering met geleend geld wat natuurlijk risicovoller is dan een investering met eigen vermogen. 

Naast het feit dat er maar weinig Nederlanders zijn die dergelijke risico’s nemen als het aankomt op beleggingen, heeft ruim 80% van van hen weet van de risico’s van de ICO’s, ook wel Initial Coin Offerings. Van alle cryptobeleggers in Nederland (580.000 eind 2017) heeft 10% ooit nagedacht om te investeren in ICO’s of er daadwerkelijk in geïnvesteerd.


Positieve geluiden

Nu de geluiden in de markt wat positiever zijn, merken de exchanges en aanbieders van (online) wallets ook een positief sentiment. Bitvavo meldt dat de 24-uurs volumes in de algehele cryptomarkt toenemen en dat zorgt dan weer voor een stijging van de waarde van de diverse cryptocurrencies. Op het dieptepunt, begin dit jaar, werd er zo’n 9 miljard dollar in een tijdsbestek van 24 uur verhandeld en dat is afgelopen maand alweer opgelopen tot zo’n 14 à 15 miljard. Maar al is er is een teken van herstel, het oude niveau (op het hoogtepunt 59 miljard dollar) is nog lang niet in zicht. maar .

 

RSS feed van de Bureaus pagina

Bureaus

RSS feed van de Media pagina

Media

RSS feed van de Marketing pagina

Marketing